„PSD este marcat de maladia arogantei si orgoliilor. Dar cu aroganta si orgolii nu se construieste partidul“, a decretat ieri Ion Iliescu. Nici macar de ziua sa nu i-a uitat pe „nesabuitii“ si „nechibzuitii“ din PSD care au „compromis moral partidul“.

Declaratiile taioase facute cu zimbetul pe buze au venit ca replica la o idee exprimata cu o seara inainte de Mircea Geoana. Aflat la Ilfov, presedintele PSD declarase ca "ideea de pol social a fost compromisa printr-o incercare stingace, acum citeva luni". "Cine crede ca se poate lansa stinga romaneasca printr-o intilnire intre 5-7 oameni care sint deja implicati in politica, fara deschiderea acestei discutii catre mediul intelectualitatii si al societatii civile, se afla intr-o fundatura", a comentat Geoana combinatia Roman-Iliescu.

"Aceste declaratii exprima o nota de aroganta. Dar boala arogantei si a orgoliilor ii paste pe toti cei care se simt calare pe situatie", a fost replica lui Iliescu, care a indemnat la "crearea unui front unit al stingii". Geoana nu a mai raspuns, preferind sa-l menajeze pe sarbatorit. In schimb, a aruncat vina pe jurnalisti, spunind ca a fost "rastalmacit". "PSD, din pacate, plateste tribut unor comportamente nechibzuite. Au fost niste nesabuiti care au marcat pe partid eticheta asta nemeritata de marea masa a membrilor", a spus cu regret Ion Iliescu. Pe stinga s-a lipit si Adrian Nastase. Dupa ce a iesit de la Iliescu, Nastase a apreciat ca "e nevoie de o recladire a fortelor de stinga".

Dieta lui Iliescu pentru longevitate politica

"Prudenta este conditia supravietuirii", si-a explicat filosofic Ion Iliescu cei 76 de ani pe care i-a implinit ieri. Amuzat, el a reluat cu o usoara corectie o gluma de anul trecut: "Ma simt ca la 46 de ani". Mircea Geoana a venit special pentru a-i ura "inca 20 de ani de viata politica". "Cred ca este sincer", a comentat sarbatoritul. Incepind cu ora 10.00, Iliescu si-a asteptat admiratorii in biroul sau din Atena nr. 11.

De dimineata s-au invalmasit si Geoana, si Mitrea, si Vanghelie, si pensionarii. Coborit dintr-un jilt, el i-a primit in picioare pe toti cei care l-au coplesit cu flori si urari de "sanatate si succese". La o cafea l-a retinut doar pe Adrian Nastase, venit la amiaza, la sfirsitul programului de primiri. In doar doua ore, Iliescu si-a epuizat fanii.

Aceasta aniversare este o umbra a "petrecerilor" tinute la Cotroceni, cind sute de oameni asteptau cu orele la coada sa-i stringa mina presedintelui. De la ora 12.30, cind a plecat si ultimul pensionar, si pina la ora 14.00, cind s-a lasat asteptat Nastase, Iliescu a mai avut parte doar de vizitatori razleti. In aceasta perioada, el a raspuns la telefoanele de felicitari, inclusiv la cel al presedintelui Traian Basescu.

Carti, flori si alte torturi

Domna Nina i-a daruit un tort, desi, a recunoscut Iliescu, "din motive medicale" il cam tine departe de dulciuri. Rodica Stanoiu a venit tot cu un tort. Cei mai multi i-au adus buchete imense de flori, in special trandafiri, metafore ale social democratiei. "Longevitate si destin politic. O paralela intre doi oameni politici care au marcat istoria Frantei si a Romaniei". Asa suna dedicatia facuta de Geoana pe un volum despre viata presedintelui Mitterrand. Si Nastase a venit cu carte.

"Un omagiu lui Titu Maiorescu. E o carte de la 1900", a introdus acesta cadoul pentru Iliescu. Victor Ponta a venit cu un basorelief cu reproduceri ale unor lucrari de Constantin Brancusi. Spre deosebire de cei care l-au imbiat la lectura, fostul coleg de revolutie Gelu Voican Voiculescu i-a daruit "o trusa de scris". Hrebenciuc, caruia Iliescu i-a cerut retragerea, nu a venit sa-l omagieze. Dar i-a trimis "un cos cu flori" si urarile "La multi ani si viata lunga!"

Munte politic, mama pentru PSD

"Ion Iliescu ramine cit va trai un munte politic si un simbol al stingii romanesti", l-a elogiat Antonie Iorgovan pe idolul sau. "Iliescu este si va fi cel mai mare om politic din Romania", a continuat si Nicolae Vacaroiu, care a precizat: "Geoana creste". Pe toti i-a intrecut Anghel Stefan, un pensionar, admirator fanatic: "Iliescu este ca o mama pentru PSD si pentru tara, pentru ca i-a ocrotit pe cei saraci si a facut saptamina de lucru de 5 zile pe cind pe vremea lui Ceausescu munceai si simbata, si duminica". "Sa fie la fel de intelept si de echilibrat", a punctat si Adrian Nastase.

Demiterea, dar de la revolutionari

Congresul Blocului National al Revolutionarilor (BNR), intrunit ieri la Brasov, l-a demis din functia de presedinte de onoare pe fostul presedinte Ion Iliescu. Revolutionarii sint nemultumiti ca nici acum nu s-a aflat adevarul despre Revolutia din 1989. Prim-vicepresedintele BNR, George Costin, a afirmat ca toate protocoalele incheiate intre reprezentantii Blocului si fostii presedintii de onoare - Ion Iliescu si Petre Roman - au avut un singur scop: aflarea adevarului despre evenimentele din decembrie 1989.

"Nici unul dintre ei nu si-a respectat promisiunile, doar au acceptat onorurile in mod sistematic", a spus George Costin. Iliescu a aflat aceasta veste de la ziaristii prezenti la biroul sau, unde si-a aniversat ziua de nastere. El si-a exprimat mirarea ca BNR l-a gratificat de-a lungul anilor cu diplome de onoare, iar acum anunta un asemenea demers. "Sint oameni neseriosi, nici nu-i iau in seama", a afirmat Ion Iliescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.