Zice Mircea Geoana, seful partidului cu cele mai multe mosteniri si donatii.

PSD propune un proiect de lege care prevede infiintarea unei "institutii a administrarii afacerilor pe perioada mandatului".
Se pare ca social-democratii sunt din ce in ce mai "inspirati" in ultima perioada. Ultima "inventie" a PSD consta intr-un proiect de lege privind separarea afacerilor de activitatea politica. Potrivit reprezentantilor partidului, proiectul are menirea de a pune capat "concubinajului" intre politica si afaceri.
"Moda in care afacerile sunt pasate, doar de vazul lumii, sotiei, fratilor sau rudelor trebuie stopata prin masuri legale foarte ferme si controlabile", a afirmat presedintele partidului, Mircea Geoana.

Conform proiectului PSD, toti demnitarii, incepand de la seful statului, parlamentari, membri ai Guvernului si asimilatii acestora, precum si alesii locali vor avea obligatia sa-si declare afacerile pe durata mandatului sau functiei exercitate. De asemenea, demnitarii vor trebui ca, pe perioada mandatului, sa numeasca un reprezentant sau un administrator independent in adunarea generala sau consiliul de administratie al societatii comerciale unde este actionar majoritar, singur sau impreuna cu familia. Acestia, insa, nu vor putea fi in relatii de afaceri cu cel de la care primeste imputernicirea. PSD propune si instituirea unui registru de interese in care cei nominalizati trebuie sa declare actiunile, tranzactiile si participatiunile la firme, pana la limita de 5%. "Introducem interdictia ca aceste afaceri sa fie preluate de catre rude pana la nivelul II.

Propunem o institutie noua, care are obligatia de a informa Fiscul si Registrul Comertului despre evolutia afacerilor", a mai aratat liderul PSD. Acesta sustine ca tot ceea ce inseamna tranzactie cu statul, inclusiv tranzactiile cu bani europeni, vor trebui mentionate in registrul de interese si in declaratiile conexe. Ca sanctiuni, proiectul prevede pedepse de natura penala, politica si publica. Legea va impiedica folosirea Bursei, a tranzactionarilor pe Bursa sau influentarea acesteia in scop personal.
La randul sau, vicepresedintele PSD Titus Corlatean a apreciat ca proiectul va starni "seisme" la nivelul clasei politice sau la nivelul unor grupuri de interese. "Vor exista atacuri impotriva proiectului sub diferite pretexte. Totodata, acesta va ridica probleme serioase din partea baronilor politici si a oamenilor de afaceri din actuala guvernare, incepand cu Alianta PNL-PD, pentru ca multi vor trebui sa aleaga", a conchis Corlatean.

Mircea Geoana: "Amestecul SRI in justitie pune in pericol democratia!"

"Prevederile proiectului de lege privind statutul ofiterilor de informatii, prin care li se ofera acestora atributii sporite, incalca Constitutia si sunt antidemocratice", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele PSD, Mircea Geoana.

El a calificat ca fiind "profund imoral si, in mod cert, anticonstitutional" textul acestui proiect normativ care ar permite ofiterilor de informatii sa intre "in orice locuinta, sa utilizeze orice masina sau orice telefon" pentru a inlatura unele pericole iminente la adresa sigurantei nationale. "Avem o justitie care trebuie sa-si faca datoria, iar amestecul ofiterilor de informatii, din orice institutie ar fi ei, in actul de justitie este periculos pentru democratie", a adaugat Geoana.
Totodata, liderul social-democratilor considera ca fiind "absolut grotesca" prevederea potrivit careia probele stranse de ofiterii de informatii pot constitui probe in justitie. "Recomand sefului statului si consilierilor de la servicii care, probabil, i-au dat aceasta gogomanie, sa o retraga neintarziat, pentru ca se face de ras", a spus, pe un ton ironic, presedintele PSD. Acesta a mentionat ca, in cadrul consultarilor politice de la Cotroceni, de luni, 6 martie, cand se vor discuta si legile sigurantei nationale, PSD va formula un refuz "net si clar pentru aceasta tentativa de a acapara si de a da in mana SRI sistemul de justitie romanesc".

Republica parlamentara, "un joc stupid" al PNL
Pe de alta parte, Mircea Geoana a criticat aspru intentia PNL de a sustine ideea republicii parlamentare, in contextul unei eventuale reforme constitutionale. "Ceea ce incearca liberalii astazi sa faca, aratand pisica lui Traian Basescu cu republica parlamentara, nu reprezinta nimic altceva decat un joc stupid", a precizat liderul PSD. Potrivit acestuia, in conditiile in care s-ar face un referendum, iar romanii ar fi intrebati daca vor ca tara sa fie condusa de un presedinte sau sa se transforme intr-o republica parlamentara, "cu reputatia de astazi a Parlamentului, romanii vor vota pentru un regim hiperprezidential". In aceste conditii "vom avea in Romania un regim fata de care regimul lui Putin va fi unul domol", a mentionat el.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.