Valeriu Stoica are in plan formarea unui grup de reforma morala in PNL. El a negat ca va trece la PD, insa pune din nou in discutie pastrarea lui Tariceanu in fruntea liberalilor in caz ca s-ar opune proiectelor de reforma interna.

Chiar unii lideri liberali au vorbit recent despre un posibil transfer al disidentilor din partid la PD. Erau aluzii la Valeriu Stoica, Raluca Turcan, Cristian Boureanu, Mona Musca si Theodor Stolojan. Acest scenariu a fost tot mai vehiculat, mai ales dupa esecul fuziunii. Contactat de "Cotidianul", Valeriu Stoica a fost categoric: "Nu parasesc PNL". Cu o precizare: "Doresc sa lupt din interior, pentru reformarea partidului".

Sefia lui Tariceanu, in discutie

Stoica vrea sa creeze un curent de opinie si un grup de reforma in partid. Scopul: modificarea statutului PNL. "Nu sint partizanul inlocuirii lui Tariceanu, in cazul in care el va fi de acord cu propunerile de reformare a partidului. Daca insa va fi refractar, atunci se va pune problema inlocuirii lui", spune Stoica. Fostul sef al PNL isi propune eliminarea din statut a prevederilor care stipuleaza alegerea pe lista candidatului, la sefia partidului, a celorlalti membri ai conducerii. "Sa se revina la votul uninominal pentru conducerea PNL. La nivel local este dezastru. Majoritatea filialelor sint rupte in doua, exista razboaie mai peste tot din cauza votului pe lista", afirma Stoica. El vrea sa introduca in statut si o prevedere care sa delimiteze politicul de afaceri. "In acest mod, liderii marcanti ai partidului nu vor mai avea probleme si nu vor mai putea fi atacati de catre adversarii politici", a conchis Valeriu Stoica.

Cine l-ar urma pe Stoica

Fostul sef al PNL s-ar putea baza in demersul sau pe Cristian Boureanu, Raluca Turcan si Mona Musca. Boureanu ne-a declarat ieri ca "nu intentioneaza sa plece din PNL", dar ca este deschis "oricarei initiative de reformare a partidului, indiferent din partea cui vine". Raluca Turcan a afirmat ca nu va parasi partidul, dar "pina nu discut cu dl Stoica, nu pot sa ma pronunt in privinta intentiilor sale". Si Mona Musca a declarat ieri, la Radio Guerrilla, ca nu intentioneaza sa plece din PNL, dar ca va lupta pentru reformarea partidului. Stoica s-ar putea baza si pe o serie de fosti lideri judeteni care au "pierdut totul" la recentele alegeri din filiale din cauza votului pe lista.

Votul pe lista, ideea lui Stolojan

Votul pe lista a fost introdus in statutul PNL la congresul din vara anului 2002, cind Theodor Stolojan a fost ales presedinte. De altfel, conditia principala pusa de Stolojan pentru acceptarea functiei a fost tocmai introducerea votului pe lista. La congresul din 2005, cind Calin Popescu-Tariceanu a fost ales presedinte al PNL, acesta a propus si s-a aprobat extinderea votului pe lista si la filialele judetene. Consecinta votului pe lista este urmatoarea: cei care cistiga in filiale ii haituiesc pe invinsi, iar acestia ii sapa pe invingatori. In multe filiale este un macel reciproc", declara deputatul PNL de Gorj, Sorin Paveliu. Daca "miscarea" lui Stoica va avea cistig de cauza, o serie de actuali lideri ai partidului vor trebui sa aleaga intre politica si afaceri. La nivel central, principalii vizati sint Calin Popescu Tariceanu si Dan Radu Rusanu, din Biroul Permanent Central, Gheorghe Stefan ("Pinalty") si Ionut Popescu, membri in Comitetul Executiv.

Istoria se repeta

In 1992, cind presedintele PNL era Radu Campeanu, in interiorul PNL s-a format un Grup de reforma morala, condus de Valeriu Stoica. Grupul a militat pentru iesirea din izolare a PNL si revenirea in CDR si a criticat modul in care Campeanu conducea partidul. Tentativa lui Stoica nu a avut succes si el a fost obligat sa paraseasca partidul, ulterior fiind exclus. Atunci a mai fost exclus si Radu Stroe, cel care il secunda pe Stoica in Grupul de reforma morala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.