Anunul c prima vizit oficial a lui Clin Popescu Triceanu in calitate de ef al Executivului, va fi la Budapesta a dat ap la moar organizaiilor maghiare din Romania care susin autonomia teritorial. Ca urmare a solicitrilor publice ale acestora, subiectul in cauz va figura inevitabil pe agenda discuiilor cu premierul ungar, Ferenc Gyurcsany. Programul guvernamental al Cabinetului Triceanu, aprobat de Parlamentul Romaniei, cuprinde ideea elaborrii unei legi a minoritilor, in care sint incluse i autonomia cultural, dar i o autonomie administrativ, bazat pe procesul de descentralizare. Cu toate acestea, inc din primele zile ale mandatului su, premierul Triceanu a exclus posibilitatea acordrii autonomiei teritoriale acordate pe criterii entice, subliniind faptul c autonomia administrativ va fi in slujba tuturor regiunilor din Romania, "dar nu va fi niciodat acordat pe criterii entice". Aa se i explic solicitrile publice ale anumitor organizaii maghiare exact in preziua vizitei lui Triceanu.

Militani pentru autonomie

Intr-o scrisoare trimis recent preedintelui UDMR, Marko Bela, liderul platformei "Iniiativa Maghiar Ardelean din Uniune", Katona Adam, i-a cerut acestuia s insiste pe ling preedintele Traian Bsescu pentru obinerea unor garanii de realizare a ideii de autonomie pe 3 paliere - autonomie cultural, etnic i teritorial. "Increderea clar acordat Uniunii la alegerile din toamn de comunitatea minoritii naionale maghiare din Romania i persoanei tale te constringe s reprezini cit mai eficace interesele alegtorilor, in mod concret avind in vedere cele dou principii strategice ale UDMR: autonomia i dubla cetenie", mai spune Katona Adam. Rspunsul preedintelui Uniunii, Marko Bela, nu a intirziat s apar. "In programul UDMR figureaz autonomia cultural. Celelalte minoriti au fost de acord cu o lege a minoritilor in care s figureze autonomia cultural. E nevoie de o autonomie local real, printr-o descentralizare real, inclusiv bugetar.

Dac se realizeaz autonomia, trebuie s fie una specific zonelor", a declarat simbt preedintele UDMR. Mult mai radicali in aceast problem, Consiliul Naional al Secuilor i Uniunea Civic Maghiar au anunat tot simbt, cu dou zile inaintea vizitei premierului Triceanu la Budapesta, c vor organiza in data de 29 ianuarie in Gheorgheni i in localitile din zona judeului Harghita un referendum privind autonomia inutului Secuiesc. Gazda Zoltan, preedintele UCM Covasna, adugind c un asemenea referendum va fi organizat cit de curind i in judeul Covasna. Mai mult, Consiliul Naional al Secuilor Gheorgheni a anunat c februarie va fi declarat "Luna Autonomiei", in localitile din zon organizindu-se forumuri al cror subiect va fi ideea de autonomie.

Filmul ce incinge spiritele

Tot in aceast perioad a vizitei premierului in Ungaria, asistm la mulimea de controverse aprute pe marginea filmului documentar "Trianon triete printre noi" al regizorului Koltay Gabor. Difuzarea in oraele din Ardeal a acestui film a adus implicarea in scandal a autoritior statului, ministrul Culturii, Mona Musc, sesizind Ministerul de Interne, ceea ce a dus la amendarea a dou persoane cu cite 50 de milioane de lei pentru difuzarea filmului la Odorheiul Secuiesc i la Miercurea Ciuc. i prefectul de Cluj, Mihail Hirdu, a inaintat o plingere ctre Parchetul de pe ling Curtea de Apel Cluj cerindu-i procurorului general, Ilie Narita, s ia msurile legale in legtur cu difuzarea acestui film.