Potrivit unui sondaj CURS dat publicitatii ieri, 64% dintre romani sunt de acord cu afirmatia presedintelui Traian Basescu, conform careia "exista grupuri de tip mafiot care influenteaza deciziile Guvernului".

Doar 15% dintre respondenti nu sunt de acord cu aceasta afirmatie, iar 21% au preferat sa se abtina. Dintre cei care au raspuns afirmativ 76% considera ca astfel de influente au existat in cazul tuturor guvernelor post-decembriste, 11% apreciaza ca au fost influentate de grupurile mafiote doar guvernele de pana in 2004, iar 8% sunt de parere ca numai deciziile actualului guvern sunt influentate de astfel de grupuri. In aceste conditii, mai mult de o treime dintre romani doresc organizarea in acest an de alegeri anticipate, in timp ce un procent similar se pronunta impotriva unui astfel de demers.

Alianta D.A., in topul preferintelor electoratului

Alianta Dreptate si Adevar PNL-PD continua sa se mentina in topul preferintelor electoratului, beneficiind de sustinerea a 42% dintre romani. Din octombrie 2005 si pana in prezent Alianta a inregistrat o tendinta constanta in ceea ce priveste procentul sustinatorilor (42%) in timp ce in iunie 2005 se bucura de incredere de 50% dintre romani. In tot acest timp se pare insa ca oamenii si-au perdut increderea in principalele partide de opozitie: PSD si PRM. In conditile in care PSD a fost afectat de numeroase scandaluri care i-au avut in prim-plan pe lideri ai partidului, popularitatea principalului partid de opozitie a scazut de la 31% in octombrie 2005 la 25% in februarie 2006.Si PRM a scazut de la 17% in ianuarie 2006 la 14% in februarie a.c. Ceva mai bine o duce UDMR acesta a pierdut un singur procent din numarul votantilor, Uniunea beneficiind in prezent de sustinerea de 6% dintre cetatenii cu drept de vot.

PD devanseaza PNL

Acelasi sondaj CURS arata ca majoritatea sustinatorilor Aliantei D.A. prefera Partidul Democrat in defavoarea Partidului Liberal. Astfel, 47% dintre alegatori sustin ca sunt "simpatizanti" ai PD, in timp ce doar 35% prefera PNL. Totusi 16% dintre votantii nu au o preferinta explicita pentru unul sau altul dintre partidele componente ale Aliantei.

Dezamagiti de partide

Biserica ramane, in continuare, institutia care se bucura de cea mai mare incredere in randul populatiei, releva un sondaj CURS, dat publicitatii ieri 86% dintre cei intervievati au spus ca au cea mai mare incredere in Biserica. Pe locul al doilea in preferintele subiectilor continua sa fie Armata, in care au incredere 60% dintre romani.58% dintre subiecti au incredere in mass-media, iar 42% in Uniunea Europeana.Printre preferintele romanilor se mai afla primariile (38%), bancile (36%) si politia (34%). In justitie au incredere dor 25% dintre respondenti, iar in guvern numai 24%.Parlamentul si partidele politice sunt, ca si pana acum, pe ultimele locuri in preferintele electoratului, doar 15%, respectiv 12%, dintre persoane avand incredere multa sau foarte multa in aceste institutii. 82% din subiecti au declarat ca au putina sau foarte putina incredere in partide.

Traian Basescu ramane liderul popularitatii

Se pare ca eforturile lui Basescu sunt rasplatite. Presedintele Romaniei este, in continuare, cea mai populara persoana politica, si asta in conditiile in care 63% dintre romani afirma ca au o parere "buna si foarte buna despre el". In cazul sefului statului, lucrurile merg din ce in ce mai bine. Procentul de sustinatori ai acestuia a crescut fata de luna octombrie 2005, cand Basescu se situa la 60%, dar se mentine sub pragul maxim de popularitate atins in iunie 2005, cand 71% dintre alegatori il sustineau. Urmator in topul populatiei este liderul social democratilor, Mircea Geoana, care a "fascinat" 47% dintre alegatori. Pentru 44% dintre cetateni, presedintele liberar Calin Popescu Tariceanu este cea mai populara personalitate politica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.