Considerate neconstitutionale de deputatii juristi, legile privind modificarea statutului membrilor Curtii au trecut de Camera Deputatilor, prin aprobare tacita

Doua proiecte privind modificarea statutului membrilor Curtii Constitutionale au fost adoptate de Camera Deputatilor prin aprobare tacita. Unul dintre ele, propus de PD, are in vedere stabilirea interdictiei de acces in functia de judecator al Curtii Constitutionale pentru persoanele care in ultimii 15 ani au facut parte dintr-un partid politic. Cel de-al doilea, propus de PNL, vizeaza stabilirea unor conditii pentru evitarea conflictului de interese in cazul judecatorior Curtii dupa modelul aplicat in cazul magistratilor de la instantele obisnuite. Ambele proiecte aveau aviz negativ din partea Comisiei juridice a Camerei, chiar si deputatii juristi ai Aliantei recomandand respingerea lor. Acum, proiectele au trecut la Senat, acest for legislativ fiind camera decizionala.

Proiectul PD, respins de democratii juristi

Proiectul PD, semnat de deputatul Stelian Dutu, propune introducerea prevederii ca persoanele care candideaza pentru functia de judecator al Curtii sa nu fi facut parte din nici un partid politic, sa nu se afle in relatie de rudenie de gradul I in linie dreapta, de gradul 2 pe linie colaterala, sau sa nu fie in relatie de sot/sotie, ginere/nora cu persoane care fac ori au facut parte in ultimii 5 ani din conducerile nationale ale partidelor politice.

In ziua de 2 februarie 2006, Comisia juridica a intocmit raport de respingere, pe motiv ca initiativa legislativa contine prevederi neconstitutionale. Potrivit stenogramei sedintei, s-au inregistrat 15 voturi pentru respingere, 1 vot impotriva si 1 abtinere, ceea ce inseamna ca nici reprezentantii puterii nu au fost de acord cu proiectul. Deputatul democrat Augustin Zegrean preciza ca nu sustine adoptarea acestei initiative legislative, deoarece redactarea nu corespunde exigentelor juridice. Proiectul nu a mai ajuns insa in plen inainte de termen, asa ca a fost adoptat tacit si trimis senatorilor.

Liberalii nu au fost sustinuti de colegii din coalitie

Unul dintre cei patru initiatori, democratul Cornel Stirbet, a explicat, pentru BBC, ca modificarea propusa de PNL vizeaza reglementarea conditiilor de recuzare sau de abtinere in cadrul Curtii atunci cand exista incompatibilitati. Potrivit stenogramei sedintei din 2 februarie, deputatul democrat Augustin Zegrean sustinut de reprezentantul PC Petru Calian, precum si de deputatii opozitiei Florina Ruxandra Jipa (PRM), George Baesu (PSD) si Florin Iordache (PSD), a aratat ca prevederi din aceasta initiativa legislativa sunt neconstitutionale si drept urmare nu poate fi sustinuta adoptarea. Parerea a fost impartasita si de reprezentantul UDMR Andras Levente Mate. In urma votului exprimat, propunerea de respingere a fost adoptata cu majoritate de voturi (11 voturi pentru sustinerea propunerii, 3 voturi impotriva si 2 abtineri). Ca si in cazul proiectului PD, deputatii au intarziat dezbaterea in plen, asa ca a fost remis Senatului.

In acest moment, la Senat se mai afla o propunere legislativa pentru organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, sustinuta de deputatul PSD, Serban Nicolae. La sfarsitul anului trecut, initiativa a primit, de asemenea, raport de respingere in Comisia juridica, dupa care a fost respinsa in plenul Camerei Deputatilor. Una dintre prevederi era ca judecatorii Curtii sa nu participe la nici una dintre procedurile de adoptare a actelor Curtii in cazul in care sesizarea a fost formulata de sot, rude sau afini pana la gradul 4 inclusiv, respectiv in cazul in care vizeaza pe una dintre aceste persoane.

Curtea invoca blocarea activitatii

La dezbateri a participat, in calitate de invitat, din partea Curtii Constitutionale, Ioan Vida. El a spus ca adoptarea acestor initiative legislative nu este oportuna, deoarece contine prevederi neconstitutionale, care, daca s-ar admite, ar putea duce la blocarea activitatii.
Pana la adoptarea acestor modificari, Curtea ar putea fi chemata sa se pronunte asupra celor doua initiative. Ioan Stanomir, expert in drept constitutional, a explicat pentru BBC ca, chiar daca cele doua proiecte vor fi adoptate de Senat, opozitia le va contesta la Curtea Constitutionala. "De-abia in acel moment vom vedea daca ne aflam in fata unui blocaj sau nu", considera Ioan Stanomir.

Pozitie surprinzatoare

Dezinteresul si chiar opozitia reprezentantilor coalitiei fata de modificarea statutului membrilor Curtii Constitutionale este surprinzator. Ei au criticat anul trecut extrem de dur Curtea din cauza ca mai multe legi propuse de ei au cazut la votul judecatorilor Curtii in urma sesizarilor facute de PSD. Puterea a acuzat faptul ca judecatorii acestui for nu au cum sa fie obiectivi din cauza ca au avut legaturi cu PSD.
Exemplele sunt edificatoare. In acest moment, printre membrii Curtii se numara Acsinte Gaspar, fost ministru PSD, Ion Predescu, fost senator PSD, Petre Ninosu, fost deputat, senator si ministru PSD si Viorel Stanoiu, sotul fostului ministru al Justitiei si consilier prezidential al lui Ion Iliescu, Rodica Stanoiu. Printre cei suspectati de legaturi prea stranse cu PSD mai figureaza si Ioan Vida si Nicolae Cochinescu. Practic, dintre cei noua judecatori ai Curtii, sapte au fost numiti de catre PSD, iar sase dintre ei au fost implicati in politica PSD si a lui Ion Iliescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.