Persoanele aflate in functii de demnitate publica, alese sau numite, care au ascuns adevarul referitor la colaborarea lor cu fosta Securitate isi vor pierde mandatul, conform unei ordonante de urgenta adoptate ieri de Guvern, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Totodata, OU limiteaza accesul la functiile publice pentru persoanele care au avut relatii cu fosta Securitate. Colegiul National pentru Studierea Arhivei Securitatii (CNSAS) va putea declansa din oficiu verificari privind apartenenta la fosta securitate si pentru alte categorii de demnitari si functionari publici.
Proiectul propune extinderea categoriilor de functii si demnitati suspuse verificarii CNSAS si la prefecti, subprefecti, primari, viceprimari, consilieri locali si judeteni, sefi ai serviciilor publice descentralizate, directori in prefectura, secretar general al Consiliului Judetean.

De asemenea, CNSAS poate verifica din oficiu si pe directorii si adjunctii structurilor judetene, ofiterii superiori ai Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, precum si pe cei ai Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din Ministerul Administratiei si Internelor.

Verificarile se vor putea face inclusiv pentru persoanele aflate in functie. Spre deosebire de legea in vigoare, proiectul prevede ca persoanele care au un dosar din care rezulta ca au fost urmarite de fosta securitate au dreptul sa afle identitatea agentilor sau colaboratorilor care au furnizat informatii numai in cazul in care aceasta poate fi stabilita cu certitudine.
Modificarea legii accesului la propriul dosar limiteaza accesul la functiile publice al persoanelor care au avut relatii cu fosta securitate. Ordonanta prevede ca vor avea acces la propriul dosar toate persoanele care au avut cetatenie romana dupa 1945, cetatenii NATO precum si cei ai UE, dupa aderarea Romaniei.
Consilierul de stat Marius Oprea a precizat ca o alta noutate introdusa de OU este propunerea de catre primul-ministru si presedinte a cate unui membru in Colegiul CNSAS. Restul de 9 membri vor numiti prin procedura actuala, la propunerea grupurilor parlamentare - toate candidaturile urmand sa fie aprobate de Parlament.

Ordonanta extinde competentele CNSAS asupra unor institutii precum militia sau fosta procuratura, si chiar asupra judecatorilor, magistratilor din vechiul regim care au cautionat masuri de politie politica. El a aratat ca prin lege "vor fi deconspirati inclusiv agentii acoperiti cu exceptia celor activi inca". In ceea ce priveste accesul cetatenilor, altii decat cei ai NATO sau UE la propriul dosar, Oprea a spus ca eventualul acces al cetatenilor arabi la aceste date ar putea periclita siguranta nationala a Romaniei.
"In perioada comunista au fost circa 500.000 de studenti arabi in Romania. Foarte multi dintre ei au fost in atentia fostei securitati pentru terorism iar deconspirarea modului in care au fost urmariti de fosta securitate ar aduce prejudicii securitatii nationale a Romaniei in contextul luptei antiteroriste si poate si aliatilor din tarile NATO. A le da posibilitatea sa vina sa vada cum au fost urmariti este o amenintare la securitatea Romaniei", a afirmat Oprea. Totodata, proiectul precizeaza ca CNSAS preia toate documentele, respectiv dosare, inregistrari video, audio sau informatice, dosare de cadre ale ofiterilor de securitate de la institutiile care detin.

Pana la preluarea documentelor respectivele institutii sunt obligate sa asigure accesul membrilor CNSAS la acestea.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.