Fostul presedinte liberal, Valeriu Stoica, a declarat ca vina pentru intarzierea unificarii PD - PNL o poarta atat liberalii, cat si PD si presedintele Basescu.

"Prin atitudinile si gesturile politice ale Partidului Democrat s-a creat impresia ca exista o agenda ascunsa pentru diminuarea credibilitatii electorale a PNL, astfel incat unificarea fortelor de dreapta sa se faca in beneficiul PD", a declarat Stoica. El i-a reprosat si presedintelui Basescu faptul ca atitudinea sa "impetuoasa" a dat impresia ca se urmareste constituirea unui "partid prezidential", tema intens speculata de adversarii fuziunii din interiorul PNL. Stoica a tinut sa infirme asertiunile dupa care el si presedintele Basescu ar avea un plan concertat de realizare a fuziunii PNL - PD afirmand ca este vorba doar de o viziune comuna asupra prioritatilor Romaniei, viziune care include formarea unei drepte puternice care sa contrabalanseze "mamutul" PSD.

Desi nu aceste gafe sunt responsabile direct de ostilitatea multor liberali fata de fuziune, Stoica a afirmat ca unele declaratii venite de la Modrogan sau din Cotroceni au alimentat suspiciunile fata de fuziune. Valeriu Stoica a cerut PD sa evite pe viitor actiunile de natura sa mareasca gradul de suspiciune dintre cele doua partide ale Aliantei, suspiciune initiata de o "oligarhie" economica din interiorul PNL - referire directa la aripa Patriciu - care se teme ca nu va putea controla preconizatul partid de dreapta format de PD si PNL. Grupul oligarhic politico-economic care incearca sa blocheze unificarea dreptei se foloseste, in opinia lui Stoica, de "nationalismul de partid" si de frica fata de fuziune "ca un pres pentru a ascunde gunoiul din casa liberala". Pe de alta parte, Stoica nu si-a disimulat nedumerirea ca nici un lider important din PD nu are probleme cu DNA.

"Aceste suspiciuni sunt grave si ele creeaza impresia ca se doreste transformarea combaterii coruptiei intr-o platforma pentru PD in vederea castigarii capitalului politic in competitia cu celelalte partide", a comentat fostul presedinte PNL. Nu numai PNL trebuie sa efectueze asanarea morala si politica interna, ci si Partidul Democrat, a adaugat el.

Vrea recuperarea lui Stolojan

Valeriu Stoica doreste o implicare mai mare a lui Theodor Stolojan in activitatea PNL. "Cred ca va fi foarte util pentru Alianta, va fi foarte util pentru PNL si mai ales pentru un eventual nou Guvern", a declarat Stoica intr-o conferinta de presa. In viziunea fostului presedinte al PNL, sederea lui Stolojan la Cotroceni este o perioada de tranzitie dupa o experienta delicata.

Stoica nu a fost de acord cu afirmatiile unor lideri liberali care l-au acuzat pe Stolojan de tradare dupa ce a renuntat la candidatura pentru presedintie. Conform spuselor lui Stoica, actualul presedinte al partidului, Calin Popescu-Tariceanu, ar sprijini reintrarea lui Stolojan in prim-planul politicii romanesti. Este de dorit ca Tariceanu sa manifeste aceeasi disponibilitate si fata de alti lideri liberali cu "o mare credibilitate electorala". Alaturi de Stolojan, Stoica i-a nominalizat pe Mona Musca, Crin Antonescu si Cristian Boureanu ca personalitati capabile sa aduca voturi in tabara liberalilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.