Deconspirarea si condamnarea celor care au facut politie politica ramine problematica. Noua „lege Ticu“ va reglementa insa dreptul cetatenilor romani si straini care au avut cetatenie romana intre 1945 si 1989 sa-si vada dosarul.

Controversata formula "politie politica" nu a disparut din "legea Ticu", care va fi adoptata astazi prin ordonanta de urgenta. Formula "Securitatea ca politie politica" a fost o portita de scapare pentru multi securisti, care s-au aparat cu argumentul ca n-au facut "politie politica". Obiectii la pastrarea sintagmei au avut atit Ticu Dumitrescu, cit si ministrii Vasile Blaga (foto) si Monica Macovei. Istoricii care au participat la alcatuirea noii "legi Ticu" au insistat insa pentru pastrarea sintagmei. "Prin aceasta formula, am aratat ca Securitatea comunista a fost parte a sistemului politic comunist", a declarat ieri Marius Oprea, consilierul premierului.

El mai spune ca, prin noua lege, "orice tip de colaborare a magistratilor cu Securitatea va putea fi incriminat". Colegul sau Stejarel Olaru a accentuat ca, in OUG, "prin 'politie politica>> se inteleg toate acele structuri si activitati, inclusiv ale Securitatii, care au ajutat la instaurarea statului totalitar comunist". Sintagma cuprinde acum si fosta Militie, structurile Justitiei si alte institutii decizionale. Ministrul Blaga s-a declarat ieri destul de multumit de noua formula a "legii Ticu". Si mai multumit s-a aratat ministrul de discutia pe care a avut-o luni cu fondatorul legii, Ticu Dumitrescu: "Este un om extraordinar. PD il va sustine neconditionat pentru sefia CNSAS, alaturi de PNL, care

l-a invitat sa preia aceasta functie". Blaga a impus un filtru la accesul cetatenilor straini la dosare, pe motiv ca, printre ei, s-ar putea afla si membri ai retelelor teroriste. Dupa aderarea Romaniei la UE, toti cetatenii europeni vor avea acces la dosare. In martie, expira mandatul actualului CNSAS. Saptamina viitoare, partidele vor incepe negocierile pentru viitorii 11 membri ai Colegiului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.