Motiunea de cenzura a PSD si PRM a fost respinsa ieri in Parlament cu 246 de voturi. Pentru demiterea Guvernului s-au pronuntat 214 parlamentari. Printre acestia, cel putin 15 democrati si liberali. Pentru ca motiunea sa aiba succes, ar fi fost nevoie de 235 de voturi.

Votul a fost surprinzator chiar si pentru opozitie, intrucit, daca ar fi fost prezenti toti parlamentarii PSD si PRM, nu ar fi strins mai mult de 200 de voturi. "Cel putin 5-6 de la PD si PNL care au votat impotriva Guvernului am numarat eu", a comentat ministrul Bogdan Olteanu votul pentru motiune. Olteanu nu a dezvaluit numele parlamentarilor PD si PNL care au votat impotriva Guvernului, motivind ca "nu face politie", dar a precizat ca vor fi discutate in structurile de conducere ale partidelor. Parlamentarii coalitiei de guvernamint au votat ieri sub supravegherea atenta a mai multor lideri liberali. Eugen Nicolaescu, Bogdan Olteanu, Titu Gheorghiof si Nini Sapunaru au facut adevarate filtre in jurul urnelor de vot. Democratii in schimb nu au fost interesati daca printre ei sint si tradatori ai guvernului Tariceanu.

PSD si-a invitat aplaudaci

Doua palme grasulii, cu virful degetelor vopsite in oja rosie si prelungite intr-o cucoana nervoasa, dadeau de la un balcon al salii de sedinta tonul aplauzelor pentru PSD si huduielilor la adresa Guvernului. La comanda cucoanei bateau din palme nu doar cei peste 100 de aplaudaci adusi ieri sa faca galerie la dezbaterea motiunii, ci si parlamentarii PSD. Grupurile de presiune strinse de Sorin Oprescu si Aura Vasile erau formate din cadre medicale si portari de la Spitalul Universitar sau simpli membri de partid ai organizatiei de Bucuresti.

Puterea si Opozitia s-au infruntat cu arme ciudate. Pentru a lovi in Tariceanu, Geoana folosea texte din Basescu, precum cunoscuta formula a "grupurilor de interese ajunse pe masa Guvernului". In replica, Eugen Nicolaescu cita pe larg din declaratiile critice facute in trecut de Oprescu la adresa ministrilor Sanatatii din guvernul PSD. "Toata floarea cea vestita a social-democratiei face coada la DNA, iar opinia publica afla cu stupoare ce averi uriase a acumulat in 11 ani burghezia proletara anticipata de Lenin parca special pentru PSD. Prin aceasta motiune, PSD vrea sa-si spele imaginea de partid penal", a acuzat Nicolaescu. Oprescu a raspuns ca "ministrul Sanatatii dauneaza grav sanatatii Romaniei" si a incheiat cu o poezie pe care o stie "de la bunicu’": "Cu prostul care n-are scoala/Te lupti putin si-ai reusit/Dar lupta este colosala cu prostul care are scoala".

Contre Geoana - Tariceanu

Chiar in ultimele minute ale celor patru ore cit puterea si opozitia au discutat pro si contra motiunii, liderii celor doua tabere s-au atacat cu cuvinte taioase. "Veniti cu clisee demagogice din 1990. Nu mai faceti lupta de clasa pe care sa o transformati in ura de clasa! Am crezut ca, dupa patru ani in care s-a ocupat de integrarea europeana, PSD si-a schimbat mentalitatea", i-a aruncat Tariceanu lui Geoana. "Sint absolut surprins de ineptiile rostite de domnul prim-ministru", a replicat Geoana. Mona Musca a sarit in apararea premierului, cerindu-i lui Geoana sa prezinte scuze. Vacaroiu a intervenit si el: "Ati adus o jignire Parlamentului si v-ati asumat o raspundere ca si cum Parlamentul nu ar fi fost in stare sa dezbata acest pachet de legi, este o problema extrem de grava, dle prim-ministru".

Ce au criticat semnatarii motiunii

Subfinantarea sistemului de sanatate • crearea de bariere pentru accesul la servicii de sanatate a unor largi grupuri sociale (bolnavi in virsta, scolari, femei gravide si copii) prin desfiintarea gratuitatilor la medicamente, acestea fiind vindute la preturi de referinta • instituirea de noi surse de cistiguri pentru grupurile de interese clientelare din anturajul Guvernului • intregul pachet de legi este facut sa distruga sistemul public de sanatate pentru a favoriza firmele private de asigurari • celor cu venituri modeste li se va restringe accesul la serviciile medicale de baza, devenind cetateni de rangul al doilea in propria tara.

Ce aduce reforma in Sanatate

Managerul general al spitalului nu mai poate avea nici o alta activitate in afara de a conduce spitalul • Fondurile provenite din asigurarile de sanatate vor fi colectate direct intr-un cont al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate • Se stabileste cadrul legal pentru infiintarea asigurarilor private de sanatate • Stabileste aplicarea taxei pe viciu pentru produsele din alcool si din tutun • Defineste malpraxisul si reglementeaza conditiile de efectuare a transplanturilor • Stabileste noi reguli pentru fabricarea si importarea medicamentelor in Romania • Creste rolul medicului de familie in asistenta medicala gratuita.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.