Seful statului anunta vineri, la finalul seriei de consultari avute cu reprezentantii partidelor parlamentare, ca toate partidele doresc sa functioneze DNA sau o structura echivalenta, insa formatiunile politice vad diferit mijloacele prin care functioneaza institutia.

Astfel, unii vad posibila si necesara emiterea unei noi legi si trimiterea in Parlament a acesteia in procedura urgenta, altii intoarcerea ordonantei in forma emisa de Executiv in Parlament spre rediscutare.
Seful statului a preluat deja toate punctele de vedere ale reprezentantilor partidelor, apreciind in context ca este necesara o solutie comuna, pentru ca mai exista o experienta in acest sens cand legea statutului parlamentarilor a fost lasata la nivelul partidelor si nu a dus la rezultatul scontat. "M-as bucura daca as reusi sa obtin sustinerea partidelor din opozitie inclusiv a PSD. Nu sunt adeptul nici unei alte solutii alternative de genul asumarea raspunderii. Astfel de abordari ar fi de natura sa discrediteze parlamentul, iar interesul meu este un parlament credibil pentru ca mi se pare potrivit sa dau parlamentului dreptul sau legitim", a precizat Traian Basescu.

Forma definitiva a propunerilor privind ordonanta, forma ce va trimisa spre discutare Parlamentului, va fi comunicata opiniei publice dupa intalnirea care va avea loc astazi.
Mentionam ca liderii PSD si UDMR declarau dupa intalnirea cu seful statului ca au obiectii si vor modificari serioase la ordonanta DNA.
"Trebuie facut un proiect de lege ca procurorii sa fie numiti de CSM, iar presedintele conform constitutiei sa aprobe", a spus presedintele PSD, Mircea Geoana.

Presedintele UDMR, Marko Bela, considera ca "este necesara o modificare prin care acest departament sa fie mai bine integrat Parchetului General".
Singurii care au spus ca vor sustine neconditionat Ordonanta, in forma initiata de Guvern, sunt liberalii si democratii.
Aceste opinii neconcordante l-au facut pe Traian Basescu sa solicite o noua consultare. De data aceasta, doar cu sefii partidelor. Ei vor fi insotiti de parlamentari specialisti in domeniul juridic. Mentionam ca Biroul National de Conducere (BNC) al Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD), intrunit sambata, la Timisoara, solicita Parlamentului aprobarea imediata a legii privind constituirea Departamentului National Anticoruptie (DNA), se arata intr-un comunicat transmis Agentiei Rompres.

"Votul impotriva ordonantei DNA este contrar interesului cetatenilor si doar in favoarea unor interese proprii sau de grup", se arata in comunicatul PPCD.Pe de alta parte, BNC al PPCD a aprobat, in principiu, protocolul de comasare prin absorbtie cu Uniunea Crestin Sociala (UCS), urmand ca in cadrul sedintei din data de 1 martie, sa fie validata forma finala a documentului mentionat.

BNC a abilitat, totodata, comisia care a negociat protocolul de comasare cu UCS (Serban Bubenek, Cornel Simion, Remus Opris, Lucian Balan) de a discuta cu orice alte formatiuni sau persoane care solicita negocieri in vederea comasarii cu PPCD (PNTCD). Biroul a mai hotarat convocarea sedintei Comitetului National de Conducere al PPCD (PNTCD) pentru data de 18 martie 2006 si pastrarea sintagmei PNTCD in denumirea partidului.