Presa straina afirma ca opozitia blocheaza DNA, UE si SUA sint ingrijorate, pina si Vadim spune ca PRM va vota in favoarea DNA. Doar Geoana ramine pe pozitii.

Mircea Geoana a incercat sa-l convinga pe ambasadorul SUA Nicolas Taubman ca ar avea motive serioase pentru votul impotriva dat de PSD. Dupa discutie, Geoana era convins ca punctul de vedere al ambasadorului s-a schimbat: "Cred ca a plecat cu o intelegere mai justa asupra acestui subiect si sint convins ca va avea efect si in sfatul pe care il va da autoritatilor romane". Ambasada SUA a trimis insa un comunicat din care reiese contrariul: "Ambasadorul Taubman reafirma declaratia in care isi exprima ingrijorarea in legatura cu evenimentele din Senatul Romaniei si care ar putea compromite capacitatea DNA de a-si desfasura importanta sarcina de investigare a cazurilor de coruptie la nivel inalt". Mesajul lui Taubman vine si dupa "indemnul" lui Iliescu adresat ambasadorilor occidentali la Bucuresti: "Si al SUA, si al Marii Britanii, indiferent al cui ar fi ambasadorul, sa faca bine, inainte de a exprima o parere, sa asculte parerile celor cu care are de-a face".

Intr-un "apel la solidaritate pentru combaterea coruptiei", intelectuali precum Patapievici, Liiceanu, Manolescu si Plesu au avertizat ieri ca "decizia de desfiintare a DNA ucide sperantele romanilor si compromite calendarul integrarii".

UE nu concepe viata fara DNA

Intr-adevar, problema cea mai mare a pozitiei anti-DNA a PSD ramine insa relatia cu UE. Activitatea DNA este apreciata la Bruxelles, iar intoarcerea la vechiul PNA, criticat pentru ineficienta, ar pune in pericol aderarea la timp a Romaniei. Comisia a avertizat ca intregul incident va fi consemnat in Raportul din mai, care va include recomandarea privind data aderarii: 2007 sau 2008. Chiar si eurosocialistii au evitat sa ia vreo pozitie fata de acuzatiile de "politie politica" formulate de Adrian Nastase la adresa DNA. Reticenta acestora este dublata si de mesajul ambasadorului Quinton Quayle, care exprima, nediplomatic, starea de spirit a cercurilor europene: "Unii pesti se zbat sa scape din navodul pe care Monica Macovei si Daniel Morar il construiesc". Un oficial de la Bruxelles remarca sarcastic ca "a fost putin ciudat cind presedintele Camerei a explicat ca DNA face politie politica. Poate ca el are experienta in acest domeniu". Fostul europarlamentar olandez Arie Oostlander, ne declara: "Nu inteleg de ce PSD si-o cere in asemenea maniera. Pentru ca ei vor avea acum reputatia ca sint impotriva UE". Pina si Vadim a anuntat ca, daca va fi cazul, va vota pentru infiintarea DNA.

"Doamna Curatenie"

"Financial Times" scrie ca "parlamentarii romani vor fi presati de UE pentru a rediscuta o lege-cheie anticoruptie". "Le Monde" titra ieri: "Partidele romanesti se razvratesc impotriva politicii anticoruptie". "Le Monde" observa ca datorita unei "cote mari de absenteism" a parlamentarilor din Coalitie, "PSD-ul (post-comunist)", aliat cu "partidul extremist Romania Mare", a reusit sa blocheze "o politica ce a dus la punerea sub acuzare a mai multor lideri politici". "Le Monde" noteaza ca "Bucurestiul a inceput curatenia pentru a convinge Bruxelles-ul de bunele sale intentii", numind-o pe Monica Macovei "Doamna Curatenie".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.