„Au agatat-o pe Jianu.“ Aceasta fraza a spus-o ieri Adrian Nastase unor colegi din PSD, in momentul in care a venit vorba despre perchezitia casei sale din Zambaccian. Este vorba despre Irina Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii.

Acum doua seri, citind presupuse surse judiciare, comentatorul Ion Cristoiu afirma, la Antena 3, ca in cererea trimisa de ministrul Justitiei presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, prin care se cerea aprobarea de perchezitie a casei din strada Zambaccian a aceluiasi Adrian Nastase, se facea referire la o fosta functionara din Ministerul Transporturilor, care s-ar fi autodenuntat ca i-ar fi dat lui Adrian Nastase o serie intreaga de "foloase necuvenite" cu scopul de a o numi si pastra pe functie. Iar in iesirile sale publice, insusi Adrian Nastase se arata revoltat de motivele pentru care urmeaza a fi perchezitionat: "Se spune ca trebuie verificat acasa la mine timplaria de la ferestre si de la usi".

Cunoscind in detaliu afacerea ,,Zambaccian", "Cotidianul" a estimat ca spusele celor doi contureaza portretul-robot al unei anume Irina Jianu. Ieri, Adrian Nastase a confirmat acelasi nume in fata colegilor de partid.

Cine este Irina Jianu

Pina in ianuarie 2001, Irina Jianu a fost vicepresedinte al firmei Conimpuls din Bacau, patronata de Sergiu Sechelariu. Cind acesta din urma a fost numit secretar de stat la Transporturi, a adus-o la conducerea Inspectoratului de Stat pentru Constructii pe Irina Jianu, institutie din subordinea ministerului. Precizam ca intre 1999 si 2001, ca si vicepresedinte la Conimpuls, Irina Jianu a coordonat lucrarile de la blocul din strada Zambaccian, imobil ce urma ulterior sa fie impartit intre Nastase si Sechelariu. In august 2001, Adrian Nastase ii confera Irinei Jianu puteri sporite, prin centralizarea excesiva a Inspectoratului de Stat in Constructii: inspectoratele judetene isi pierd personalitatea juridica, iar inspectorul general de stat Irina Jianu capata o autoritate absoluta in acest domeniu.

Dupa trei ani, relatiile dintre Irina Jianu si Sergiu Sechelariu s-au deteriorat din motive personale, fapt confirmat de amindoi pentru ,,Cotidianul". In iunie 2004, Adrian Nastase o scoate pe Irina Jianu atit de sub autoritatea lui Sergiu Sechelariu, cit si a ministrului Miron Mitrea si trece Inspectoratul direct in subordinea Guvernului.

Desi Ion Cristoiu vorbeste, citind surse judiciare, de un autodenunt al fostei functionare din Ministerul Transporturilor, atit sursele noastre, cit si Irina Jianu infirma acest lucru. In schimb, avem confirmarea ca numele Irinei Jianu exista in cererea de perchezitie, care vizeaza provenienta termopanelor din Zambaccian si a unor obiecte valoroase din China si India.

"Nu stiu de nici un denunt"

Irina Jianu a negat ca ar fi facut un autodenunt si sustine ca nu stie daca cineva ar fi redactat un denunt care sa o vizeze. "Ca eu as fi platit pentru a fi mentinuta in functie? Nu aveam de ce sa platesc. Habar n-am despre aceste acuzatii. Daca voi fi chemata la Parchet, voi spune acolo ce cred", a declarat Jianu, care a adaugat ca pina ieri nu primise nici o citatie. Fosta mina dreapta a lui Sechelariu a spus ca nu stie prea multe despre finisarile de la blocul din Zambaccian, pentru ca, la ora plecarii ei din firma Conimpuls, in ianuarie 2001, "cladirea era abia in pamint, adica era turnata doar fundatia, si nu se incheiase inca un contract de executie, doar unul de asociere". Irina Jianu a plecat din inspectorat in ianuarie 2005, prin demisie, si s-a reintors la Conimpuls, firma pe care o infiintase impreuna cu Sergiu Sechelariu. Dar acolo n-a stat mult, pentru ca intre timp s-a certat cu acesta din motive personale, sustine ea. "Daca voi fi chemata la Parchet, voi spune tot. Vina mea este ca am facut o firma si am facut-o cu cine nu trebuia", a incheiat ea cu o ultima referire la Sergiu Sechelariu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.