Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a anuntat ca va face o plangere la Consiliul Superior al Magistraturii legata de ceea ce a numit "scurgeri de informatii" de la Departamentul National Anticoruptie catre presa in cazul “Zambaccian”.

Mai multe televiziuni au anuntat ca ancheta ar fi fost extinsa, si ca sotia lui Adrian Nastase ar fi si ea acuzata de complicitate la luare de mita. in acelasi dosar, DNA, prin Ministerul Justitiei, a cerut o perchezitie la domiciliile lui Adrian Nastase din Bucuresti si Cornu, perchezitie care trebuie insa aprobata de plenul Camerei Deputatilor.
Adrian Nastase a acuzat-o pe ministrul Justitiei, Monica Macovei, si pe seful DNA, Daniel Morar, ca ar fi dispus anchetarea sa din motive politice, si ca perchezitia ceruta la domiciliile sale n-ar fi intemeiata.

"Aceasta politie politica condusa de Monica Macovei si de Daniel Morar incearca sa murdareasca absolut tot ceea ce ar putea sa se opuna unui plan diabolic de organizare a alegerilor anticipate in acest an si organizarii unei structuri politice de sprijin, o formula de partid prezidential sau de formula care sa nu-i mai creeze probleme lui Traian Basescu nici cand se uita la televizor, nici cand priveste spre electorat."

Monica Macovei respinge criticile lui Adrian Nastase

In replica, Monica Macovei a spus ca faptul ca se cere o perchezitie nu e o forma de presiune, si ca asta se poate face si inainte ca procurorii sa ii aduca la cunostinta lui Adrian Nastase acuzatiile care i se aduc.

"In primul rand asta arata ca Adrian Nastase trateaza cu totala lipsa de respect institutiile statului. in al doilea rand, nu este vorba de politie politica. Nici eu, si nici un alt om politic nu a intervenit in nici un fel in activitatea procurorilor de la DNA. Nimeni nu le-a spus sa faca un dosar cu Adrian Nastase sau cu altcineva. Aceasta este consecinta independentei procurorilor care iata, dupa o lunga perioada de timp, sunt lasati sa isi faca treaba in mod liber".
Ministerul Justitiei a anuntat ca a transmis Camerei Deputatilor cererea de incuviintare a perchezitiei la domiciliile lui Adrian Nastase din Bucuresti si Cornu, cerere facuta de DNA intr-un dosar in care presedintele Camerei este cercetat pentru fapte de coruptie.

Cum se aproba o perchezitie

Procedura pentru obtinerea incuviintarii perchezitiei este destul de complicata si lunga. Cererea este depusa la presedintele Camerei, care o supune atentiei plenului si apoi, aceasta are nevoie de avizul Comisiei juridice. Dupa aceea, trebuie sa se pronunte grupul parlamentar din care face parte deputatul, adica in cazul Nastase, grupul PSD si in cele din urma decizia este luata de plenul Camerei.
Pe 16 februarie, Adrian Nastase a fost convocat la DNA unde ii vor fi comunicate acuzatiile care i se aduc in legatura cu felul in care a cumparat un teren in strada Zambaccian din Bucuresti, la un pret apreciat drept sub cel al pietei. in acest dosar, DNA a anuntat ca sunt cercetate 6 persoane.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.