Ceea ce se intampla in aceste zile in orasul Sfantu Gheorghe din judetul Covasna intrece orice inchipuire. Convulsii politice provocate de numirea unui prefect maghiar, in persoana dlui Gyorgy Ervin.

S-a ajuns la manifestari situate, prin continutul lor, departe de preceptele unei democratii menite sa netezeasca drumul nostru de primire in UE si de standardele acceptate de lumea civilizata din Vest: coborarea drapelului tricolor, aflat pe sediul filialei PNL din Sfantu Gheorghe, in berna; organizarea unor demonstratii care amintesc de diversiunea romanilor din anii '90 pe tema "alungarii" lor din judetele Covasna si Harghita (care in cele din urma s-a dovedit un mare bluf oricat au incercat PUNR-ul de atunci si acolitii lui Funar s-o foloseasca propagandistic si nationalist). Pentru ca, in cele din urma, cei care s-au exilat voluntar, nemaivrand sa traiasca intr-o ambianta maghiara, au beneficiat de locuri de munca si case in orasele Cluj-Napoca si Tg. Mures. Ceea ce se intampla in zonele respective demonstreaza de cele mai multe ori ca de vina sunt ambele tabere - nationalistii romani si maghiari deopotriva. Primii, ca nu pot uita trecutul cand maghiarii, stapani temporar pe aceste meleaguri, s-au comportat deplorabil impingand lucrurile pana la crime (vezi Ip si Trasnea, vezi Belisul etc). Ultimii, pentru ca lanseaza idei si actiuni care frizeaza iredentismul.

Rularea recenta a documentarului "Trianon" la Cluj e un exemplu. De aici o perpetua confruntare cand tacita, cand publica, uneori impinsa pana in pragul unei lupte deschise ce aminteste de tragedia de la Tg. Mures de la inceputul anilor '90. Asa imi explic si ceea ce se intampla azi, cand iata, paradoxal, lideri locali ai celor doua partide din Alianta D.A., aflata la putere, fac declaratii uluitoare. Ioan Balan, liderul PNL, legat de coborarea drapelului in berna, declara ca numirea prefectului UDMR semnifica "zdrobirea si sacrificarea" Aliantei D.A. pe plan judetean. Ca noi, zicea dansul, "am votat ca prostii Alianta, candidatul acesteia, iar ei (guvernantii - n.n.) nu ne-au lasat nimic".

Multi se intreaba, citind aceasta declaratie: cu cine ar fi trebuit sa voteze membrii PNL si PD, daca ar fi fost mai "destepti"?! Si in continuare zice dl Balan: "S-a dat o lovitura puternica judetului nostru, in special prin domnul prim-ministru, fiindca prin acest gest (numirea unui prefect maghiar - n.n.), democratia este sfaramata". Este greu de inteles la ce fel de democratie se refera liberalul nostru! Iar faptul ca nu si-a dat totusi demisia, cum anuntase initial, il explica astfel: "Pentru a putea sta cu sula in coastele domnului Tariceanu".

Si tot el spunea ca nu au cerut nici un fel de post, ci numai un prefect roman. Ceea ce infirma declaratia comuna a organizatiilor civice din Covasna care au tinut sa sublinieze ca nu se ridica impotriva faptului ca prefectul numit este de etnie maghiara, ci impotriva unui om care a fost unul dintre initiatorii autonomiei depline a ceea ce s-a numit in terminologia lor "Tinutul Secuiesc". Deci, in realitate, tot etnia, bat-o vina, este cauza acestor miscari si pozitie ireconcilianta din Covasna. Pentru ca si liderul PD, Gh. Baciu, la unison cu cel liberal, declara: "Acest prefect va avea zile negre cu noi. Nu va putea face nimic fara sa avem o reactie"...

Se pare ca acest conflict s-a internationalizat. Altfel nu se explica sensul a doua declaratii publicate intr-un ziar local si semnate de Gheorghe Olteanu - directorul Biroului de sprijin pentru romanii de pretutindeni din Germania si membru al Consiliului Romanilor din Rhein-Main si de Valentin Costin - membru al asociatiei "Al. I. Cuza" din Heidelberg si al "Basarabiei literare" din Gernsbach. Ambii il incrimineaza dur pe premierul Tariceanu pentru numirea prefectului maghiar din Covasna, considerandu-l un act de sfidare a romanilor ardeleni care, afirmau semnatarii, sunt siguri ca, in eventualitatea unor alegeri anticipate, nu vor mai vota Alianta D.A... Semnale de rau-augur pentru guvernul Tariceanu daca nu va gasi solutii pentru recastigarea increderii alegatorilor transilvaneni.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.