Liderii ardeleni si banateni ai PSD insista in continuare pentru reformarea partidului, in ciuda declaratiilor impaciuitoare ale conducerii centrale a partidului. Fostul negociator-sef cu Uniunea Europeana, deputatul de Cluj Vasile Puscas, este unul dintre cei care au initiat si condus reuniunea liderilor filialelor PSD din vestul tarii. El a declarat ca este posibila aparitia unui alt candidat la functia de presedinte al PSD, in afara lui Ion Iliescu si Adrian Nastase. Vasile Puscas spune ca este nevoie de initierea unor platforme in PSD, care apoi sa-i impuna pe liderii partidului. El insista ca in acest moment liderii PSD din Transilvania si Banat nu discuta despre nume, ci doar despre platformele care se vor infrunta la viitorul Congres.

Desi s-a vehiculat zvonul potrivit caruia unul dintre acesti candidati ar putea fi fostul ministru de stat Ioan Rus, acesta a negat categoric o asemenea varianta, spunand insa ca-si doreste sa faca parte din viitoarea echipa de conducere a PSD. Pana la congresul partidului, reformistii din PSD incearca sa-si imbunatateasca programul politic. Vasile Puscas a declarat ca se va baza in principal pe trei elemente. Din punct de vedere doctrinar, ardelenii din PSD doresc ca fostul partid de guvernamant sa adere expres si precis la valorile social-democratiei europene. Din punct de vedere organizatoric, ei doresc restructurarea partidului, astfel incat PSD sa devina apt in curand sa preia guvernarea tarii si sa gestioneze problemele care vor aparea dupa anul 2007, cand este preconizata aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Apoi, ardelenii din PSD doresc conturarea unui leadership care sa asigure apropierea fata de cetatean. Adica "spalarea" PSD de imaginea de partid arogant care s-a conturat in perioada in care aceasta formatiune politica s-a aflat la guvernare.

Dupa congresul PSD, ardelenii si banatenii din fostul partid de guvernamant doresc sa impuna un sistem colegial de luare a deciziilor. Vasile Puscas a adaugat ca este nevoie de o mai buna reprezentare a organizatiilor locale ale PSD in procesul de luare a deciziilor si a spus ca, din acest motiv, la nivelul organizatiilor orasenesti, municipale, comunale sau satesti ale Partidului Social-Democrat, declaratia adoptata la Cluj de cei 14 lideri de filiale a fost foarte bine receptata.

Fostul ministru a mai spus ca, deocamdata, se discuta in PSD daca este necesara crearea unor structuri regionale care sa functioneze la un nivel intermediar intre conducerea centrala si cea judeteana a partidului, ori se va realiza pe orizontala o retea care sa includa mai multe filiale ale PSD si care ar urma sa aiba un cuvant de spus in politica partidului.
Miscarile din PSD sunt tratate cu neincredere de adversarii politici. Liderii clujeni ai Aliantei PNL-PD au spus ca este vorba mai degraba de o strategie populista de imagine decat de o tentativa reala de reformare a fostului partid de guvernamant.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.