Marko Bela foloseste afirmatiile sefului statului pe tema minoritatilor ca argument in fata PD

UDMR a gasit o cale prin care sa-i determine pe democrati sa voteze statutul minoritatilor fara modificari. Inspirat de declaratiile facute de Traian Basescu la Consiliul Europei, privind protectia minoritatilor din Romania, Marko Bela i-a avertizat pe liderii Aliantei ca se poate si mai rau.

El a anuntat ca Uniunea este dispusa sa transpuna in proiectul privind statutul minoritatilor articolele privind autonomia culturala existente intr-o lege similara, in vigoare, in Ungaria. Acestea prevad, potrivit liderului UDMR, nu numai organizarea unor Consilii Nationale, ci si a unor Consilii Locale, cu putere de decizie in chestiunile ce implica autonomia culturala a minoritatilor.

"Minoritatea romana din Ungaria are atat Consilii Nationale, cat si Locale. Atributiile acestor consilii de autoguvernare din Ungaria prevad, in mod expres, ca fara acordul lor, Consiliile Judetene sau cele Locale nu pot lua nici o masura privind functionarea scolilor, numirea altor conduceri sau utilizarea limbii materne", a spus Marko Bela.

Ieri, presedintele Uniunii a anuntat ca in Consiliul National al Coalitiei, intrunit marti seara, membrii PNL si PD au convenit sa-si coreleze punctele de vedere, astfel incat pana lunea viitoare sa aiba o concluzie clara pe marginea proiectul initiat de UDMR.

"Din cate stiu, colegii din PNL nu au amendamente si retineri fata de proiectul adoptat, de altfel, in comun. Cei din PD au contestat anumite institutii, in special pe cea a autonomiei culturale prevazuta de acest proiect", a declarat Marko Bela. PD are peste 150 de amendamente la proiectul de lege privind statutul minoritatilor, printre care si propunerea de eliminare a capitolului 5, privind autonomia culturala. Principala nemultumire a PD este articolul 18 din acest capitol, articol care prevede "drept de veto" pentru Consiliul National al Autonomiei Culturale, in ceea ce priveste infiintarea sau desfiintarea unor institutii de invatamant sau privind angajarea de personal in aceste institutii.

Traian Basescu a sustinut in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei ca proiectul privind autonomia culturala, dezbatut acum de politicienii romani, este mult mai avansat decat in alte tari. "Nu gasim un model de o astfel de legislatie in alte tari. Va rog chiar, daca aveti un asemenea model, as vrea foarte mult sa-l iau cu mine si sa gasesc solutii, pe care sa le aplicam, solutii care sunt aplicate in alte tari din UE".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.