Presedintele Partidului Democrat, Emil Boc, a prezentat un calendar al fuziunii cu Partidul National Liberal, proces care ar urma sa se incheie printr-un Congres pe data de 15 iulie.

Calendarul PD i-a luat insa prin surprindere pe partenerii de coalitie. Desi chiar presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, spunea recent ca fuziunea ar trebui facuta in termen de 6 luni, maximum un an, propunerea ca totul sa se termine cu un congres pe 15 iulie a fost apreciata de liderul liberal drept pripita.

Argumentele PD

"Prin aceasta fuziune s-ar realiza cel mai important partid de centru dreapta din Romania si care, cu siguranta, va marca pentru o lunga perioada de timp scena politica romaneasca", a spus Emil Boc.
"Exista o stare de asteptare in randul populatiei, inca de la momentul realizarii Aliantei dintre PD si PNL, ca acest proiect politic sa fie dus mai departe. Am demonstrat in 2004 ca acest proiect politic este viabil, demonstram in acest moment la guvernare ca este viabil, de ce sa nu ducem pana la capat acest demers care este sustinut de cel putin jumatate din populatia Romaniei la aceasta ora."

PNL temporizeaza

Emil Boc a declarat ca partidul rezultat din fuziune ar trebui sa se afilieze la Partidul Popular European, la care este afiliat la ora actuala Partidul Democrat.
insa raspunsul liderului PNL, Calin Popescu Tariceanu, nu a fost unul incurajator pentru PD.

"Ma bucur ca dupa un an de insistente din partea PNL, PD in sfarsit s-a urnit si s-a urnit un pic cam tare. Ceea ce convenisem cu ei initial si anume ca problema afilierii politice o vom discuta la sfarsit, vad ca nu s-a respectat, ei au afisat deja intentia ca viitorul partid sa se afilieze la Partidul Popular European, ceea ce in mod clar nu va facilita decizia Liberalilor in favoarea unei fuziuni", a replicat liderul PNL.

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca pana acum, 11 filiale s-au pronuntat asupra fuziunii. 9 sunt pentru, si doar 2 impotriva, Bucuresti si Bistrita Nasaud.
Oricum insa, chiar liderul PD, Emil Boc, spunea recent ca doctrina viitorului partid si afilierea politica a acestuia ar fi ultimele lucruri care ar trebui stabilite in problema fuziunii.

Asa ca propunerea facuta marti de Emil Boc a fost interpretata de liderii PNL drept o fortare a unei decizii delicate, multi liberali fiind reticenti cand vine vorba de renuntarea la identitatea partidului si la un nume incarcat de istorie.

Insistentele presedintelui Basescu

Desi presedintele Traian Basescu facea recent un apel la liderii PNL si PD sa renunte la orgolii si sa duca la bun sfarsit proiectul fuziunii, modul in care se poarta discutiile pe aceasta tema arata ca intre cele doua partide competitia continua.
Emil Boc vorbea despre componenta delegatiilor la congres, propunand egalitate intre cele doua formatiuni, ceea ce ar parea o cedare a PD, situat mai bine in sondaje.

Insa propunerea cu afilierea la Partidul Popular European ar putea duce negocierile in impas.
PD a facut anuntul calendarului propus pentru fuziune intr-o conferinta de presa, imediat dupa ce PNL a anuntat prioritatile grupurilor sale parlamentare pentru sesiunea care incepe astazi.
si asta inaintea sedintei conducerii aliantei, programata cateva ore mai tarziu.

Lucru care i-a luat prin surprindere pe liderii PNL, care s-au aratat deschisi fuziunii, dar reticenti in privinta afilierii la miscarea populara.
Urmarea a fost ca la sedinta conducerii aliantei de marti seara nu s-a ajuns la nici o concluzie, singura decizie fiind sa se astepte reactiile din filialele PNL, pana la sfarsitul acestei luni.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.