La Marea Neagr se intilnesc trei spaii politice i de securitate extrem de importante i extrem de diferite, politic, economic i social: NATO i UE, prin statele membre/candidate Romania, Bulgaria i Turcia; regiunea cu un viitor politic incert a Ucrainei i Republicii Moldova, dar i a Rusiei; iar ctre est, Georgia, Armenia i Azerbaidjan. Ultimele dou nu sint direct limitrofe Mrii Negre, ins particip la coridorul energetic care leag SUA i Europa de petrolul din Marea Caspic i de statele Asiei Centrale, coridor care reprezint un element geostrategic esenial.

Acum zece ani, in lipsa altor argumente pentru a convinge NATO s primeasc Romania, experii romani au mizat pe poziia geostrategic a rii noastre la Marea Neagr. Respingerea Romaniei a fost cauzat, printre altele, de faptul c argumentele geopolitice nu atirnau foarte greu la acea vreme. Atentatele de la 11 septembrie 2001, urmate de rzboaiele din Afganistan i Irak au schimbat ins radical datele problemei.

Punte spre Orientul Mijlociu

De aici, de la viitoarele baze americane, se pot lansa urmtoarele atacuri indreptate ctre Orientul Mijlociu, de unde pornesc i vor porni in continuare probabil, in urmtorii 15-20 de ani, cele mai grave ameninri la adresa securitii Occidentului. Azerbaidjanul i Georgia, impreun, reprezint cel mai important coridor de acces pentru forele NATO spre bazele militare i teatrele de operaiuni din Asia Central i Orientul Mijlociu. Tot ele ofer un coridor de tranzit unic pentru energia caspic spre Europa. Bunstarea acesteia depinde de sigurana conductelor de petrol, in contextul in care btrinul continent se bazeaz inc in proporie de 70% pe resursele energetice ale Rusiei. Ucraina este, in mai multe sensuri, o extensie a acestor coridoare. Tot pe aici vor intra (sau nu) in Europa teroritii, imigranii ilegali sau traficanii de droguri, arme, persoane etc. De aici se va putea exporta democraia inspre estul fost sovietic sau se pot importa instabilitatea i tendinele antidemocratice. Dintr-o zon de periferie, Marea Neagr devine astfel o component central a spaiului european.

Triunghiul Bermudelor al politicii occidentale

Occidentului ii lipsete inc o strategie coerent i eficient pentru Marea Neagr. Localizat la marginea spaiilor de securitate european, eurasiatic i al Orientului Mijlociu, regiunea a fost ignorat de strategii din toate aceste zone, care aveau obiective mai presante. Problemele din zona Mrii Negre erau complicate i rezolvarea lor de durat, iar pentru majoritatea liderilor din Vest, regiunea in sine reprezenta o necunoscut. In plus, muli nu indrzneau s se aventureze in zona considerat pin nu de mult in sfera de influen nemijlocit a Rusiei.

Acum percepia asupra regiunii a inceput s se schimbe. Cu toate acestea, lipsete in continuare un plan concret de stabilizare i democratizare a regiunii. NATO nu tie exact care ar trebui s fie politica sa fa de vecini. OSCE sau Consiliul Europei s-au dovedit pin acum ineficiente. UE a fcut un prim pas, elaborind o politic pentru vecintatea apropiat, care nu aduce ins decit prea puine beneficii concrete rilor de la Marea Neagr. Dovada cea mai vie este Ucraina lui Kucima, care, simind c obiectivul declarat al aderrii la UE nu ii aduce destule avantaje, s-a intors din nou spre Moscova i a devenit o problem pentru Romania. SUA, care au finanat masiv opoziia de la Kiev, au dovedit, intr-adevr, c sint mai interesate de regiune.

Conflicte ingheate

Uniunea Sovietic a lsat motenire "conflicte ingheate", cronicizate, care par a se complica o dat cu trecerea timpului, drenind resursele Caucazului de Sud. Acestea sint conflictele separatiste din Transnistria (in Moldova), Osetia de Sud, Abhazia (in Georgia) i Nagorno-Karabah (la grania dintre Armenia i Azerbaidjan). Toate au fost orchestrate i sint intreinute de Moscova, inclusiv prin prezen militar, cu scopul impiedicrii integrrii acestor state in structurile euro-atlantice i chiar in vederea absorbiei regiunilor secesioniste de ctre Rusia. Potrivit analistului Vladimir Socor, ele irosesc resursele economice i energiile politice ale statelor implicate, astfel slbite i srcite; genereaz o corupie scpat de sub control i crima organizat; ingreuneaz consolidarea statelor naionale, progresul reformelor i incurajeaz instabilitatea i insecuritatea in intreaga regiune.

Ameninri la adresa securitii

• Riscul exportului tendinelor antidemocratice, cum ar fi perturbarea proceselor electorale. Am vzut acest lucru intimplindu-se recent in Abhazia, in Ucraina i s-ar putea repeta in Moldova. In acelai timp, continuarea staionrii trupelor ruseti pe teritoriul acestor state menine ameninarea purificrii etnice, a modificrilor teritoriale i ale granielor. Zonele enclavizate se caracterizeaz prin autoritarism, militarizarea societii, negarea unor drepturi fundamentale i lipsa accesului la informaie.
• Granie nesigure i pericolul proliferrii imigraiei ilegale, contrabandei, accesului traficanilor de arme, narcotice i persoane in UE, creterea riscului de atentate teroriste in Europa. Rutele comerciale tradiionale sint folosite acum pentru a aduce heroin pe pieele europene i tehnologie militanilor al-Qaida.
• Dependena aproape total a Europei de surse de energie din afara continentului (Rusia i Arabia Saudit) poate duce la o criz de proporii in cazul unui conflict intre aceste state i UE.

Romania - grania de est a UE

Romania i-ar putea defini o poziie strategic in NATO i UE, ca "punte" ctre acest spaiu mult mai familiar nou decit Occidentului, i ar putea exporta experiena sa democratic spre est. Dincolo de consultan, ara noastr ar putea contribui cu trupe de meninere a pcii sau ca negociator intre prile implicate in conflicte. In primul rind, ins, Romania ar putea gzdui mult-rivnitele baze americane pe teritoriul ei. ara noastr va avea de asemenea obligaia de a asigura securitatea granielor UE i NATO.

Soluiile pentru Marea Neagr includ i definirea unei politici de vecintate a NATO i dezvoltarea cooperrii militare cu statele de la Marea Neagr nemembre ale Alianei, dup modelul grupurilor de la Vilnius i Viegrad; securizarea unor rute de transport al petrolului caspic, altele decit cele complicate i periculoase prin Bosfor; inlocuirea trupelor ruse de meninere a pcii cu cele europene, in urma unui dialog constructiv cu Moscova; asumarea unui rol mai activ de ctre Consiliul Europei i OSCE pentru promovarea democraiei i a drepturilor omului i consolidarea societii civile; aplicarea energic a legislaiei internaionale. Gestionarea conflictelor etnice, problemelor economice i reconstrucia eficient postconflict ar putea fi o "repetiie" bun pentru rezolvarea problemelor similare in Orientul Mijlociu.