Pozitia echivoca, exprimata recent de catre presedintele Traian Basescu in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei pe marginea acordarii auonomiei culturale minoritatilor etnice din Romania da aripi PD si nelinisteste cercurile din UDMR.

Basescu a suflat miercuri in panzele fostului sau partid, care a luat de ceva vreme pe nu in brate in negocierile cu reprezentantii UDMR. Basescu i-a invitat pe parlamentarii APCE sa-i prezinte un model european de autonomie culturala pe care sa-l preia si sa-l transpuna pe taram romanesc. "Am solicitat parlamentarului finlandez, care a ridicat problema daca imi poate nominaliza in Europa vreo lege similara care vorbeste de autonomia culturala, angajandu-ma ca, daca exista, sunt gata s-o iau cu mine la Bucuresti si s-o analizam, sa vedem daca se potriveste cu nevoile noastre.

Sigur ca nu exista asa ceva in Europa", a declarat Basescu la intoarcerea in tara. Presedintele nu s-a oprit aici, comparand critic drepturile acordate pana in prezent de tara noastra minoritatior nationale cu cele de care se bucura minoritatile romane din tari precum Serbia, Ungaria sau Ucraina. Liderii UDMR sustin ca seful statului se insala si ii recomanda sa nu mai prezinte Romania drept campionul european al protectiei si drepturilor acordate minoritatilor nationale. "Consider ca presedintele Romaniei a avut harul sa prezinte o situatie a minoritatilor nationale din Romania, in mod formal, pentru a apara blazonul tarii in pragul integrarii, dar e periculos sa declari sistemul de drepturi acordat ca fiind cel mai bun, cel maxim cu putinta. Istoria popoarelor si minoritatilor nationale n-a fost trasa la indigo", ne-a declarat presedintele executiv al UDMR Takacs Csaba.

"Presedintele nu s-a exprimat asa. El a spus ca daca exista proiecte de modele straine, sa fie puse la dispozitia dansului", ne-a declarat, pe un ton impaciuitor, senatorul Gyorgy Frunda. El a aratat ca modele exista - "avem modelul finalndez, cel spaniol, danez pentru comunitatea germana, cel italian pentru austriecii din Tirolul de sud", a enumerat Frunda. Mai suparat a parut deputatul Kelemen Hunor, care avertizeaza ca este posibil ca nici UDMR sa nu mai sustina de-aici inainte proiectele PD.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.