Pe masura ce data prezentarii raportului de tara se apropie, rezervele fata de integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 sunt tot mai numeroase.

Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, anunta ca "exista mai multe optiuni" in privinta aderarii Romaniei la UE, iar seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, ne sfatuieste sa privim integrarea cu realism si sa ne rezolvam problemele pe plan intern. O ipoteza interesanta vine acum din partea Olandei, unde crestin-democratii ar prefera ca numai Bulgaria sa intre la data stabilita, dar nu si Romania. Oficial, aceasta pozitie nu este confirmata.

Ministrul de Externe Bernard Bot a negat aceste informatii, explicand ca cele doua state sunt ca "gemenii siamezi". Totusi, presa olandeza a anuntat in cursul acestei saptamani ca Partidul Crestin-Democrat intentioneaza sa respinga aderarea Romaniei, in cadrul unei dezbateri parlamentare pe tema extinderii europene, care se va desfasura saptamana viitoare, in pofida sprijinului manifestat de Guvern si de majoritatea partidelor politice mari. Motivul: viteza cu care se desfasoara procesul de extindere a Uniunii Europene. Or, respingerea cu o majoritate covarsitoare a Constitutiei Europeane nu face decat sa confirme acest lucru.

Ministrul de Externe olandez, Bernard Bot, a negat aceste afirmatii, explicand ca doreste sa astepte raportul Comisiei Europene, din luna mai. El a precizat ca aderarea Bulgariei nu poate fi separata de cea a Romaniei. "Cele doua tari sunt legate una de cealalta ca gemenii in privinta ratificarii tratatelor de aderare. Nici un chirurg nu va fi capabil sa separe doi gemeni", a conchis el.

Desi este preferabil ca cele doua state sa fie acceptate "la pachet", in Tratatul de aderare se specifica faptul ca ele pot fi decuplate in cazul in care unul dintre ele nu indeplineste criteriile de aderare.

Olli Rehn are mai multe variante

Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, anunta ca "exista mai multe optiuni" in privinta aderarii Romaniei la UE si da asigurari ca toate variantele vor fi evaluate cu multa atentie, "in lumina unei verificari riguroase". Intre variante se regaseste si aceea ca, in cazul in care va fi respectata data de 1 ianuarie 2007, sa fie decisa limitarea unor libertati sau blocarea accesului la fonduri europene.
Intr-un interviu publicat de cotidianul austriac Der Standard, el afirma ca asteapta ca Romania si Bulgaria sa indeplineasca criteriile structurale de aderare. Domeniile critice raman "reforma in justitie si combaterea coruptiei". "Nu ne putem astepta ca, in decurs de numai cateva luni, intreaga coruptie sa fie eradicata - asa ceva dureaza ani de zile. Dar ne asteptam ca ambele state sa dispuna de conditiile structurale necesare combaterii coruptiei", a spus Rehn.

Pe de alta parte, in publicatia Freie Presse, citata de Deutsche Welle, mai multi reprezentanti ai partidelor unionale germane exprima in continuare rezerve fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la UE in 2007. Astfel, Vernoica Bellman, lider crestin-democrat si membru al Comisiei Europene a grupului parlamentar CDU-CSU, considera ca Parlamentul german trebuie sa astepte rapoartele de tara ale Comisiei Europene inainte de a dezbate tratatele de aderare. Si crestin-socialul Thomas Silberhorn este de aceeasi parere, el amintind ca ultimul raport de tara a scos in evidenta deficite serioase in combaterea coruptiei.
Este greu de crezut ca, pana in aceasta primavara, problemele vor fi rezolvate, a mai spus Silberhorn, care pledeaza pentru integrarea Romaniei si Bulgariei in Comunitate doar dupa indeplinirea deplina a conditiilor de aderare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.