Mircea Geoana negociaza cu Ion Iliescu sa nu mai critice partidul in aceste momente de criza, astazi urmand sa aiba loc o intrevedere intre cei doi, dupa ce in ultimele zile fidelii fondatorului PSD i-au cerut acestuia sa se intoarca la carma formatiunii.

Iliescu nu este semnatar al declaratiei de la Poiana Brasov, interpretata de cei mai multi observatori ca fiind incercarea liderilor actuali ai PSD de a-i recunoaste temporar suprematia lui Geoana in PSD si indepartarea cel putin vremelnica a lui Adrian Nastase din ierarhia partidului. Iliescu s-a intalnit ieri, pe teritoriul sau, la Senat, cu apropiatii.

Intre timp, Geoana s-a plimbat cu intreaga conducere la Sfantu Gheorghe, unde a marcat reintoarcerea PSD de la discursul nationalist la tactica de acoperire a defectelor crizei pe care o traverseaza acum formatiunea pe care o conduce. Tot ieri, Comisia de integritate morala a PSD a murit inainte de a-si face datoria. Mircea Geoana a ajuns la concluzia ca aceasta comisie nici nu avea cum sa-si faca datoria pentru ca nu avea greutatea politica necesara. In urma explicatiilor presedintelui aceste comisii, Cristian Diaconescu, si a reamintirii esecurilor sale, s-a ajuns la concluzia ca aceasta comisie trebuie sa dispara.

Chiar in momentele in care Geoana isi lansa comanda unica a partidului, cei doi piloni pe care s-a sprijinit victoria sa impotriva lui Nastase si Iliescu, Mitrea si Rus au inceput sa se faulteze reciproc. Capul rautatilor a fost Ioan Rus, care la intalnirea din noaptea premergatoare intrunirii oficiale cu liderii judeteni a fost de parere ca reprezentii teritoriali nici nu aveau ce sa caute in rezolvarea crizei din partid. De vreme ce conflictul era unul intre liderii de la centru, a argumentat Rus in fata colegilor sai, problemele trebuiau rezolvate in cerc restrans intre acestia. Aceasta atitudine a lui Rus, care dovedea ca incearca sa-i excluda pe liderii mai mici de la deciziile capitale, a avut insa darul de a-i enerva pe acestia, care i-au replicat lui Rus imediat ca, daca ei au ales actuala conducere din PSD, tot ei pot sa o dea si jos, in cazul in care sunt tratati in felul acesta. In urma acestei riposte acide, lui Rus nu prea i-a tihnit intalnirea, el afisandu-si supararea pe tot parcursul zilei.

"Iliescu n-a avut nici o secunda intentia de a reveni la conducerea PSD. E o diversiune deliberata"

Aceasta disputa nu este doar o rivalitate intre asa-numitul centru si teritoriu pentru ca admonestarile impotriva liderului de la Cluj nu au venit din partea colegilor sai de regiune ci din partea reprezentilor filialelor care il simpatizeaza pe Miron Mitrea. Surse din partid au afirmat ca Rus nu mai poate aduna filialele credincioase in incercarea de a primi el prima pozitie in preajma lui Mircea Geoana fara sa nasca o contra-reactie a organizatiilor prin celelalte regiuni ale tarii care s-au saturat de pretentiile pesedistilor ardeleni. In spatele faliei care ameninta sa imparta din nou PSD-ul in doua, se afla rivalul lui Rus, Miron Mitrea, care nu este de acord ca postul de prim-vicepresedinte al PSD, pe care Mircea Geoana vrea sa-l instituie prin noul statut in locul functiei de presedinte executiv, sa-i revina lui Rus.

Se prefigureaza o batalie acerba pentru aceasta a doua pozitie din partid, motiv pentru care Rus a lasat impresia in aceste zile ca nici nu face parte din echipa alaturi de Mircea Geoana si Miron Mitrea. In timp ce acestia doi se agitau de zor pentru a strange filialele sub comanda unica, Rus era cu mintea in alta parte, absent de la entuziasmul lui Mitrea si Geoana. Presedintele PSD se bucura insa de o victorie totala, chiar daca scurta. Chiar in seara zilei de duminica, el a fost sunat de Ion Iliescu, spun surse apropiate de liderul partidului. Pe de alta parte, dupa ce, duminica, Geoana l-a atentionat public pe Iliescu si pe toti cei care s-ar putea alia cu el ca echipa de conducere va fi "intransigenta" fata de orice miscare de disidenta. La conferinta de presa de ieri, Geoana a avut numai cuvinte de lauda la adresa fostului presedinte.

"Iliescu n-a avut nici o secunda intentia de a reveni la conducerea PSD. E o diversiune deliberata ca sa loveasca in Iliescu", i-a luat apararea Geoana celui pe care il amenintase cu numai doua zile inainte cu intransigenta neiertatoare a partidului. Aceasta schimbare de ton dovedeste ca, in acest interval, intre cei doi a survenit o intelegere.

Sursele amintite au declarat ca Iliescu l-ar fi felicitat pe Geoana pentru directia aleasa. Atat unificarea partidului in jurul noii conduceri, cat si problemele cu justitia care s-au inmultit chiar in aceasta saptamana pentru fostul presedinte l-au facut pe Iliescu sa se inmoaie.

In consecinta, iesirea programata de miercuri, chiar daca nu va fi anulata, va avea totusi un ton mult mai bland si mai conciliant fata de actualul lider al partidului si de sustinerea acestuia, decat se anunta inainte de intalnirea de la Poiana Brasov. Celalalt lider vizat de rezolutia de la Brasov, Adrian Nastase, nu a facut nici un comentariu asupra izolarii sale in partid. In schimb, Mircea Geoana, care a declarat ieri ca nu a avut nici un contact cu acesta dupa intalnirea cu liderii judeteni, a anuntat ca va discuta cu fostul premier.

BPN-ul de ieri a confirmat decizia de autosuspendare a lui Dan Ioan Popescu, pe care acesta nu a putut sa o intoarca si sa o anuleze in cursul intalnirii de la sfarsitul saptamanii. Incepand de ieri, in mod oficial, locul lui DIP a fost luat de presdintele executiv al organizatiei de Bucuresti, Sorin Oprescu.

Mitrea a explicat si situatia datoriilor din PSD, pe care el le-a evaluat la circa 70-80 miliarde ROL, explicand ca "nu s-au platit anumite comenzi". El a spus ca datoriile mai provin si din chiriile de sedii.

Mihai Tanasescu a comentat si el, spunand ca pe vremea cand era in Guvern functionarii nu au raportat asemenea datorii. Pentru Geoana e vorba de o situatie "mai dificila" din campanie, pe care insa a spus ca nu o cunoaste. "O parte din datorii au fost platite dupa alegeri, a ramas o suma mai mica, dar nu e o practica neobisnuita ca partidul sa-si rostogoleasca datoriile ca sa le esaloneze", a zis Geoana. Totusi, o datorie de circa 80 de miliarde ar arata ca PSD a cheltuit in campanie mai multi bani decat a anuntat oficial.

Noul centru imaculat, acuzat ca a fost degeaba ministru de Externe

Mircea Geoana se afla intr-o regretabila "eroare", chiar daca a fost ministru de Externe, sustine purtatorul de cuvant al presedintiei, Adriana Saftoiu. Oficialul de la Cotroceni a luat act de consideratiile deloc magulitoare lansate de catre liderul PSD la adresa opiniilor presedintelui Traian Basescu cu privire la oportunitatea organizarii alegerilor pentru Parlamentul European si a unui referendum pentru modificarea Constitutiei. Articolul 21 din Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE prevede ca, "inainte de 31 decembrie 2007, Bulgaria si Romania sunt obligate sa organizeze fiecare alegeri pentru Parlamentul European, prin votul universal direct al cetatenilor lor", pentru desemnarea numarului de membri la Parlamentul European, arata Saftoiu.

In ceea ce priveste posibilitatea organizarii simultane a alegerilor pentru PE si a referendumului pentru modificarea Constitutiei, purtatorul de cuvant prezidential afirma ca nu exista vreo prevedere in legislatia nationala sau cea europeana care sa interzica acest lucru. Presedintele PSD a afirmat ieri ca Traian Basescu a comis doua greseli: vorbind de alegeri in 2006, corelate cu un referendum pe Constitutie. Potrivit lui Geoana, alegerile pentru Parlamentul European nu pot avea loc dupa integrare si nu pot fi corelate cu referendumul sau anticipatele.

PSD o ia pe aratura nationalismului

PSD a revenit in pasi saltareti la discursul nationalist din perioada 1996-2000, de data aceasta cel mai probabil la sugestiile grupului de la Cluj, controlat de Ioan Rus si Vasile Dancu. Presedintele PSD Covasna, Adrian Casunean, a pregatit venirea lui Geoana cu o declaratie critica la adresa relatiei PSD-UDMR. "Cand suntem in opozitie facem promisiuni comunitatii romanesti, iar cand suntem la putere, ne pupam cu UDMR". Pe fondul acestor asteptari ale organizatiei locale, Geoana a promis marea si sarea comunitatii romanesti din zonele locuite majoritar de etnicii maghiari. El a anuntat ca isi va infiinta un birou senatorial in Covasna si a lansat "tema demnitatii nationale" ca o companie a contractului social al PSD. Geoana a comentat de asemenea, pozitiile lui Marton Arpad, referitor la un proiect de autonomie teritoriala.

"Daca statutul minoritatilor e un prim pas catre adevaratul plan al UDMR de a avea un decupaj teritorial, nu suntem de acord cu acest prim pas", a declarat Geoana, cerand eliminarea completa a Statutului sau macar a articolelor referitoare la autonomia culturala. Geoana a criticat si pozitia presedintelui Parlamentului ungar, Szili Katalin, care, potrivit presedintelui PSD "a facut presiuni pentru adoptarea Statutului Minoritatilor in Romania". Presedintele PSD a spus ca Szili nu are dreptul sa intervina in treburile altor tari si ca Romania trebuie sa iasa din conditia de partener secund cu Ungaria. "Nu e firesc sa ni se conditioneze integrarea de o agenda care are drept rezultat autonomia", a adaugat Geoana, care a tinut sa precizeze ca "nu spune chestii nationaliste". Intrebat despre duplicitatea PSD-ului in raport cu UDMR, Geoana a adus ca garantie ca nu se va mai intampla o pactizare cu UDMR faptul ca "de obicei" se tine de cuvant.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.