Viceprimarul Bucurestiului, Ludovic Orban, ar vrea ca in 2008 bucurestenii sa aleaga doar primarii de sector si membrii consiliilor locale, iar primarul general sa fie desemnat de acestia. Adriean Videanu este de alta parere, vrea primar general ales si primari locali numiti.

Liberalii si democratii nu au cazut inca de acord cu privire la soarta Bucurestiului dupa 2008. Liberalul Ludovic Orban (foto) ar vrea ca bucurestenii sa treaca la votul uninominal, pentru primari de sectoare si consilii locale, urmind ca primarul general sa fie desemnat indirect de consilieri. Daca metoda lui Orban ar fi fost aplicata la alegerile din 2000, PSD ar fi cistigat Primaria Capitalei.

Pe de alta parte, primarul Videanu vrea sa usureze sarcina bucurestenilor de a-si alege primarii de sectoare si sa mute raspunderea pe umerii consilierilor generali. "Daca un primar de sector candideaza cu un program, iar primarul general cu alt program, al cui va fi aplicat, daca cei doi apartin unor partide diferite?", se intreaba Videanu.

Solutia vazuta de el ar fi ca bucurestenii sa aleaga doar consiliul general si primarul, iar primarii de sector sa fie numiti de consilieri si sa aplice programul de investitii si dezvoltare hotarit la centru. "Nu s-a decis nimic in Alianta cu privire la o viitoare lege a Capitalei. Personal, nu impartasesc punctul de vedere al domnului Videanu, pentru ca principiul fundamental al PPE e subsidiaritatea, astfel incit cetateanul sa fie cit mai aproape de luarea deciziei.

Or, primarul de sector este cel mai aproape de cetatean, nu primarul general", contraataca viceprimarul Ludovic Orban. "Blocajul de acum nu vine de la descentralizare, ci de la lipsa de reglementare din cadrul Primariei Capitalei pe probleme urbanistice si de patrimoniu. Nu cred ca o lege speciala va rezolva situatia. Mai degraba votul uninominal pentru toate categoriile de functionari", e solutia lui Orban. Varianta cistigatoare va fi stabilita "prin vointa politica", admite si ministrul Administratiei, Vasile Blaga.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.