Atmosfera festiva obisnuita la prezentarile de bilant pentru cadrele de conducere din MAI a fost "stricata" ieri de realismul presedintelui Basescu, satul de festivitatile fara acoperire. In timp ce de la tribuna Centrului Cultural al MAI se emiteau discursuri sforaitoare despre succesul Politiei Romane sau despre reformele din administratia publica, fata presedintelui se lungea a paguba cand nu se imbraca intr-un zambet ironic. Cu fiecare noua "realizare" raportata in limba de lemn, Basescu parea ca se incarca si mai mult de obida. Cand, in cele din urma, a luat cuvantul, in fata unei multimi pe jumatate adormite si plictisite de moarte, Basescu i-a trezit pe politisti si functionari la realitate.

El si-a inceput discursul prin a face distinctia intre ceea ce se spune despre reforma administratiei publice si ceea ce exista in realitate. "Nu e permis sa inscriem acest cuvant, descentralizare, doar in legi, iar in administratia locala sa fie tot mai putine puteri reale ale alesilor locali", a precizat, deloc incantat, Traian Basescu. Potrivit presedintelui, descentralizarea este singura solutie de modernizare a Romaniei si va trebui ca fiecare comunitate sa-si poata decide drumul si sa-si stabileasca prioritatile singura, nu dupa interesele celor de la Bucuresti.

"In ultimii ani am intors democratia cu picioarele in sus: cei alesi au tot mai putina putere, in timp ce persoanele numite au tot mai multa. Acest raport trebuie inversat", a aratat el. Dupa care a inceput mustruluiala: "Daca merg in arhive, o sa aflu ca numarul de cazuri de incalcare a legii s-a diminuat in ultimii zece ani cu 150 la suta. Hai sa iesim din festival! Tipul de raport festivist nu-si are loc. Adevarul il vedem la populatie si la rapoartele externe despre Romania". Basescu a pomenit apoi intalnirea cu ministrul de Interne francez Dominique de Villepin, care i-a adus la cunostinta ca jumatate din infractiunile comise de imigranti in Franta apartin emigrantilor romani. "Sa nu avem secrete: reusim un export extraordinar de infractori peste granite. In principal, pentru ca acest minister nu-si face treaba si nu e capabil sa opreasca imigratia ilegala a infractorilor", s-a dezlantuit presedintele. Basescu nu a uitat sa ironizeze nici arestarile faimoase facute la televizor, prezentate si in rapoartele festive ca niste mari fapte de glorie: "Daca va multumiti sa-i aratati pe Camatari la televizor, fara sa va curatati neghina dintre voi, se vor crea alte clanuri".

Dupa care Basescu s-a oferit sa ii ajute pe politisti: "Va chem noaptea in Bucuresti sa vedeti cum se protejeaza cluburile de prostituate si cele de droguri. Vi le arat eu daca nu le stiti". Presedintele a atacat apoi iar tema marii coruptii, aratand ca e bine ca functionarii publici sa fie prinsi si dati la televizor, "dar in tara asta se fura zeci de milioane de dolari in fiecare luna". Basescu a anuntat ca va avea intalniri si la CSM, Parchetul General si PNA, pentru ca aceste institutii trebuie sa lucreze mana in mana pentru a opri inalta coruptie. "Cum credeti ca ascult rapoartele acestea cand stiu ce e prin judete", le-a atras atentia Basescu cadrelor MAI, dupa care a radiografiat pe scurt situatiile des intalnite in care o familie administreaza judetul ca pe mosia proprie.

Pentru cateva luni nu vor urma schimbari la conducerea MAI din teritoriu, a dat asigurari Basescu, pana se va vedea reactia sitemului la neimplicarea politicului in activitatea lor. Din aceasta asigurare razbate insa si un avertisment ascuns. Primul ministru a punctat asteptarile sale de la MAI in acelasi sens ca si presedintele. "Nu vreau sa mai vad mafia blocand strazile. Nu vreau sa mai vad politia negociind cu mafia, stand la masa cu infractori. Numerele de telefon ale politistilor nu au ce cauta in agendele mafiotilor", a precizat Calin Popescu Tariceanu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.