UDMR propune modificarea Constitutiei, pentru ca strainii rezidenti in Romania sa poata candida pentru Parlamentul European. Euroobservatorul liberal Nicolae Vlad Popa nu este de acord si nu crede ca Alianta va sprijini un asemenea proiect.

Mai mult chiar, euroobservatorul PSD Titus Corlatean ne-a declarat ca Parlamentul European a respins ieri un raport care viza dreptul de a vota pentru cetatenii europeni rezidenti. Presedintele UDMR, Marko Bela, a anuntat ieri ca formatiunea pe care o reprezinta va incepe, in prima jumatate a acestui an, pregatirile pentru alegerea parlamentarilor europeni.

In opinia sa, alegerile ar trebui sa aiba loc la inceputul anului 2007, insa pana atunci trebuie sa modificam Constitutia, pentru a introduce prevederi privind posibilitatea ca cetatenii straini cu rezidenta in Romania sa poata participa la alegerile pentru Parlamentul European. "Dupa toate semnele, probabil ca va trebui sa modificam Constitutia Romaniei pentru a putea sa organizam alegeri pentru Parlamentul European. La aceste alegeri pot participa nu numai cetatenii Romaniei, ci si rezidentii", a declarat Marko Bela.

Liderul Uniunii a precizat ca, in 2003, la ultima revizuire a Constitutiei, au fost introduse prevederile ca, la alegerile locale si judetene, sa poata participa cetateni straini, cu rezidenta in Romania. Aceasta prevedere ar intra in vigoare din momentul integrarii Romaniei in UE. In opinia sa, conform directivelor UE avem aceeasi obligatie si in cazul alegerilor pentru Parlamentul European.

"Vor putea participa nu numai cetatenii, ci si cei care sunt rezidenti", a spus Marko Bela. El a adaugat ca "daca exista consens intre formatiunile politice, nu este un lucru complicat modificarea Constitutiei la un singur punct". Articolul 16, al. 4 din Constitutie prevede ca, "in conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii Uniunii care indeplinesc cerintele legii organice au dreptul de a alege si de a fi alesi in autoritatile administratiei publice locale".

In proiectul Constitutiei UE, este prevazut faptul ca un cetatean european poate vota si candida in tara de rezidenta, in aceleasi conditii ca si cetatenii tarii respective. Precizarea este insa ca, in cazul alegerilor la nivel european, cetateanul care va vota in tara de rezidenta, va pierde automat acest drept in tara de origine.

Euroobservatorii resping propunerea

Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa, euroobservator in Parlamentul European, ne-a declarat ca Romania trebuie sa fie reprezentata de cetateni romani si nu de rezidenti. "Nu exista o legislatie europeana in acest sens, fiecare tara are propria legislatie. Cel mult pot fi acceptate persoanele cu dubla cetatenie", a spus senatorul, adaugand ca nu crede ca Alianta va sprijini un astfel de proiect.

Deputatul PSD Titus Corlatean, de asemenea euroobservator, ne-a declarat ca in proiectul noii Constitutii europene exista o astfel de prevedere si, pe masura ce ne aliniem la legislatia europeana, Romania va trebui sa tina cont de ea. Insa in momentul de fata nu exista o decizie a Parlamentului European, o directiva in acest sens. Mai mult, Titus Corlatean a precizat ca Parlamentul European a respins ieri un raport care viza dreptul de a vota pentru cetatenii europeni rezidenti.

In opinia sa, inainte ca modificarea Constitutiei tarii sa fie facuta, trebuie analizat mai intai impactul pe care il va avea o asemenea decizie asupra rezidentilor din statele care nu sunt membre ale UE. "Interesul UDMR pe aceasta problema este si unul punctual, care vizeaza in principal cetatenii ungari", a adaugat Corlatean.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.