Readucerea in discutie a fuziunii PNL-PD pare sa tulbure apele in cele doua formatiuni protagoniste ale scenariului politic initiat de Valeriu Stoica. Daca democratii sunt foarte atasati de Internationala Socialista, liberalii tin si ei la fel de mult la traditia, valorile proprii si statutul de membru al Internationalei Liberale. Acestia din urma ar putea bloca luarea unei decizii privind unificarea PNL-PD la congresul din februarie.

Suficient de compatibili pentru a face o alianta care sa castige alegerile, dar foarte diferiti atunci cand vine vorba de unificarea intr-o singura forta politica. Confruntati cu ideea fuziunii, liberalii si democratii nu manifesta prea mult entuziasm, in conditiile in care majoritatea sunt foarte legati de doctrina proprie si de familiile internationale de care apartin. Dupa ce presedintele interimar PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a precizat ca va propune congresului o motiune privind fuziunea si dupa ce ex-presedintele Valeriu Stoica a anuntat ca ar putea candida la sefia partidului pentru a-si sustine proiectul de unificare a celor doua partide pe baza unei platforme liberal-populare, au inceput sa apara primele semnale ca dezbaterile din februarie vor aprinde spiritele liberalilor.

Lobby pentru amanarea unei decizii

Cunoscut ca facand parte din grupul liberalilor radicali, presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, nu crede in proiectul fuziunii. El a sustinut ca este liberal de 15 ani si ca PNL, ce a jucat un rol important pe zona de centru-dreapta a scenei politice, nu si-a spus ultimul cuvant ca partid. "Nu cred ca mii de oameni se pot converti peste noapte de la social-democratie sau liberalism la doctrina populara", a explicat Orban. Fuziunea este, in opinia sa, o miscare politica dificila, ce trebuie lasata sa evolueze natural si nu trebuie impusa pentru ca asa doreste un lider sau altul. Daca fuziunea se va realiza vreodata, ea trebuie sa aiba sprijinul bazei partidului, a mai comentat liderul PNL Bucuresti. El isi va sustine punctul de vedere in cadrul congresului ordinar din februarie si va propune amanarea unei decizii. In conditiile in care atat democratii, cat si majoritatea liberalilor raman fideli doctrinelor proprii, el nu vede cum s-ar ajunge la o solutie de compromis si, in plus, a atras atentia asupra riscului ca aceasta miscare politica sa duca la sciziuni in randul celor doua formatiuni. Or, partidul unit ar trebui sa fie mai puternic decat sunt in prezent PNL si PD.

"Am facut puscarie pentru acest partid"

Multi liberali doresc fuziune doar prin absorbtie, PNL urmand sa-si inghita partenerul de Alianta si sa-si pastreze doctrina. Varianta este insa inacceptabila pentru democrati, singura solutie cu care ar putea fi de acord fiind unificarea celor doua partide de pe picior de egalitate, rezultatul fiind o forta politica care sa adere la Partidul Popular European. Presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, este unul dintre cei care nu vor sa renunte la doctrina liberala si la denumirea partidului, invocand chiar argumente de ordin personal. El nu admite fuziunea dintre liberali si democrati decat in anumite conditii ce tin de idenitatea partidului sau.

Nimeni, spune Ionescu-Quintus, nu are voie sa se atinga de numele si doctrina Partidului National Liberal: "Am facut puscarie pentru acest partid si nu pot accepta, nici eu, nici alti liberali adevarati sa se petreaca asa ceva". Ca presedinte al partidului, Mircea Ionescu-Quintus a fost autorul a trei fuziuni, toate prin absorbtie, Partidul National Liberal pastrandu-si numele, doctrina, identitatea istorica. Presedintele de onoare al PNL spune ca are deplina incredere in Congresul partidului si in alegerile de la nivelul filialelor, sperand ca "liberalii veritabili" vor ajunge la conducerea structurilor centrale si din teritoriu. Abia dupa aceea, ei sunt mandatati si indreptatiti sa negocieze o fuziune cu Partidul Democrat. Pot fi negociate amanunte, dar niciodata aspectele ce tin de esenta liberalismului in Romania.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.