Desi liberalii si democratii insista pe tensiunile din filiale cand sunt intrebati de fuziunea intre cele doua partide, liderul PD, Emil Boc, a prezentat la Realitatea TV patru scenarii referitoare la viitorul Aliantei. Dupa cum era de asteptat, primul dintre ele se refera la fuziunea intre PNL si PD, care ar putea transforma noua formatiune politica rezultata intr-un concurent puternic al principalului partid de Opozitie-PSD. O alta varianta se refera la prelungirea actualului protocol, valabil pana in anul 2008, idee sustinuta in principal de artizanul trecerii PD la PPE, Sorin Frunzaverde.

Ultimele doua scenarii se refera la redactarea unui alt protocol decat cel care reglementeaza in prezent relatiile intre PNL si PD sau o varianta mai "sumbra": separarea celor doua partide. In pofida discutiilor despre fuziune, liberalii nu par insa foarte dornici sa puna in practica acest proiect, dorind sa traga de timp cat mai mult. De altfel surse din conducerea partidului au spus ca la sedinta Biroului Permanent Central, subiectul fuziunii nu a fost discutat intrucat s-a ajuns la concluzia ca PNL nu este pregatit pentru asa ceva.

O alta problema ar mai fi si eventualele sondaje de opinie care ar putea pune PNL in inferioritate fata de PD in acest moment, schimband raportul de forte intre cele doua partide. Ceva mai disciplinati, reprezentantii PD sustin ca desi nu exista prea mare iubire intre cele doua partide, vor realiza la inceputul lunii februarie un sondaj de opinie in acest sens. Pana una alta liberalii si democratii au stabilit sa reactiveze comisiile de arbitraj care sa rezolve conflictele din teritoriu dar si comisia care se ocupa de proiectul fuziunii si care ar trebui sa se reuneasca pentru analiza situatiei din filiale.

"Proiectul fuziunii este extrem de serios si trebuie pregatit minutios. In primul rand trebuie sa repunem in functiune Alianta la nivel judetean. Sunt judete in care Alianta nu are nici un fel de actiune politica, ceea ce este regretabil. Ba mai mult in unele judete au aparut si tensiuni", a recunoscut Tariceanu. El a mai spus ca raportul comisiei asupra situatiei din filiale va fi prezentat peste doua saptamani.

Ce spun analistii

Dintre toate variantele avansate de Boc, analistii inclina s-o aleaga pe cea referitoare la prelungirea protocolului. "Daca PSD va fi un adversar puternic, atunci Alianta e obligata la coeziune. Iar varianta cea mai plauzibila din punctul meu de vedere este continuarea protocolului", a spus Cristian Parvulescu, adaugand ca nici interesele reale ale celor doi lideri nu prevad fuziunea. Nici Stelian Tanase nu vede realizandu-se fuziunea intre PNL si PD.

"Sunt prea multe asperitati intre cele doua partide iar liderii nu sunt suficient de autoritari cat sa le impuna filialelor acest proiect. Oricat s-ar spune ca fuziunea trebuie facuta de jos in sus, semnalul trebuie dat de la centru, iar apoi organizatiile se vor supune", este parerea lui Tanase. El a pus lipsa de determinare a liderilor, in ceea ce priveste acet proiect, pe seama dorintei fiecaruia de a-si apara "scaunasul".

Pe Sebastian Lazaroiu nu l-a multumit insa nici unul dintre scenariile prezentate de Boc, el preferand o a cincea varianta, in care o factiune din PNL va fuziona cu o factiune din PD, ramasitele urmand sa dispara. "Noua formatiune va avea mari sanse intrucat va fi produsul vointei unor lideri politici ai celor doua partide", a spus Lazaroiu care nu si-l imagineaza pe Tariceanu intr-o astfel de formatiune.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.