In 1968, Ion Iliescu era categoric mai tanar ca azi. Acum, el are experienta, pe-atunci avea functii: era prim-secretar al CC al UTC, ministru pentru problemele tineretului si deputat an Marea Adunare Nationala. Va dati seama ce orgie de putere: trei mandate an acelasi timp! In 1968, avand de-a dreapta cele trei mandate si deasupra capului cerul anstelat, Ion Iliescu a fost lovit de inspiratie. Revolutie intelectuala sau lovitura de inspiratie? Ambele, am zice, pentru ca ceea ce a iesit de sub mintea lui Ion Iliescu a schimbat radical istoria omenirii. Sau macar pe aceea a RFG-ului, care s-a umplut mai tarziu de tineri romani.

Gata, v-am amanat destul cu dezvaluirea: la data de 13 noiembrie, Faclia a publicat Legea privind pregatirea tineretului pentru apararea patriei, despre care aflam abia acum ca a fost zamislita de mintea frageda si curata a lui Ion Iliescu, sarac cu duhul si cinstit anca de atunci. Legea a produs an timp un manual si nenumarate ore an programa scolara, ore an care tinerii erau scosi cu maturile pe marginea soselelor ori cu remorcile la porumb, pentru a deprinde tainele apararii patriei de dusmanul imperialist.

Legea a rezistat putin mai mult de 23 de ani, pana an ianuarie 1992, cand a fost omorata chiar de cel care a facut-o, Ion Iliescu, detinator, pana la acea data, al doar doua mandate, si alea consecutive, nu simultane. Desi an Monitorul Oficial din 15 ianuarie 1992 nu se precizeaza, abrogarea face parte dintr-o lege nescrisa a scenei politice din acel an, "Pregatirea batranelului pentru acapararea patriei".


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.