"Nu consider oportun ca, in actualul contex si raport de forte care exista in interiorul Aliantei D.A., PNL sa dea primul-ministru al Romaniei. Consider ca este o obligatie din doua motive: o relatie corecta intre presedinte si primul-ministru, si o satisfactie pe care partidele Aliantei trebuie s-o dea electoratului si care arata un raport de forte de doi la unu in favoarea PD. Din aceste doua motive cred ca PD ar trebui sa-si nominalizeze un prim-ministru si sa-si asume responsabilitatea conducerii Guvernului", si-a explicat demersul Catarama.

In opinia sa, actuala conducere este vinovata de inversarea raportului de forte in Alianta. Astfel, sustine Catarama, s-a gresit cand s-a decis ca premierul sa fie presedintele PNL, acest lucru limitand "marja de manevra a partidului, care trebuie sa fie solidar cu presedintele sau". "O alta greseala a fost abandonarea culoarului de centru-dreapta in favoarea PD", dar si renuntarea la Primaria Capitalei si lipirea de PNL a etichetei privind "cercul de interese", a adaugat el.

Alte masuri pe care Catarama le vede luate la congresul extraordinar se refera la politica de fuziuni a PNL. Preluand ideile lui Valeriu Stoica, el crede ca primul pas ar trebui sa fie facut inspre PPCD (PNTCD) pentru constituirea Partidului Liberal Popular. Dupa alegerile prezidentiale din 2009, la care liberalii ar trebui sa aiba un candidat propriu, sustine Catarama, ar trebui sa se decida fuziunea dintre PNL si PD. Formatiunea rezultata s-ar numi Partidul Liberal Democrat Popular si ar fi afiliat PPE.