PD vrea dezbatere publica pe marginea proiectului de lege privind noul regulament de functionare a Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune.

Emil Boc a spus ieri ca demersul este necesar pentru a fi cunoscuta si pozitia societatii civile fata de acest proiect. Dezbaterea ar trebui sa aiba ca punct de plecare argumentele coagulate deja la nivelul Aliantei D.A. Liderul PNL Calin Popescu Tariceanu da asigurari ca numarul reprezentantilor Parlamentului in noua structura a Consiliilor de Administratie ale posturilor publice de radio si televiziune se va diminua, fiind contrabalansat cu exponenti ai societatii civile.

"S-ar putea ca Parlamentul sa decida pe baza altor criterii decat cele de proportionalitate si trebuie tinut cont ca nu sunt singurele institutii sub autoritatea Parlamentului", a spus Tariceanu. Varianta Aliantei privind noul regulament de functionare a SRR si a SRTV a fost finalizata la sfarsitul saptamanii trecute de catre o comisie din care fac parte ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, secretarul de stat Ioan Onisei si deputatii Raluca Turcan (PNL) si Valentin Iliescu (PD).

Membrii comisiei recomandau liderilor Aliantei ca adoptarea noii legi sa reprezinte o prioritate imediata a coalitiei de guvernamant. Proiectul prevede depolitizarea conducerii celor doua societati prin reducerea numarului de persoane propuse de grupurile parlamentare, dar si reglementarea in mod mai clar a incompatibilitatilor si decalarea mandatelor. Initiativa legislativa reglementeaza si conflictul de interese din cadrul celor doua institutii astfel incat ele sa-si indeplineasca mandatul de serviciu public, iar banii cetatenilor sa fie cheltuiti judicios si eficient.

Acest subiect urma sa fie discutat aseara in cadrul Aliantei D.A. Anul trecut, atat Alianta, cat si PSD au avut cate un proiect pentru organizarea si functionarea celor doua societati. UDMR avea, de asemenea, o initiativa proprie pe acelasi subiect. Dupa o serie de discutii aprinse in cadrul comisiilor parlamentare, opozitia si puterea au cazut de acord sa isi retraga proiectele proprii si sa discute pentru un document comun de modificare a legii respective. Indiferent de propunerile facute, la nivel declarativ, toti cer o lege in care sa fie asigurata independenta conducerilor SRR si SRTV fata de factorul politic.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.