Fostul patron de la Rafo, Corneliu Iacobov a fost pus oficial sub acuzaie de evaziune fiscal. Toader Gureanu, administrator al Rafo in perioada in care Iacobov a fost proprietarul rafinriei, i Costel Mrgrit, reprezentant al societii VGB Oil Bucureti, au fost oprii s prseasc ara in noaptea de duminic spre luni.

In dreptul lui Iacobov este trecut o sum impresionant: 200 de milioane de euro, bani provenind de la rafinria Rafo i care au alimentat buzunare private. Alturi de Iacobov, aceeai acuza ie ii privete pe Toader Gureanu, administrator al Rafo in perioada in care Iacobov a fost proprietarul rafinriei, Ovidiu Tender i Costel Mrgrit, reprezentant al societii VGB Oil Bucureti. In acest moment, VGB Oil este acionar majoritar al societii Balkan Petroleum, care deine pachetul majoritar de aciuni de la Rafo.

Pe numele celor patru fuseser emise ordine de interdicie de a prsi ara, de Parchetul de pe ling Inalta Curte de Justiie i Casa ie. Unul dintre cei acuzai, Toader Gureanu, a fost oprit duminic la frontier, in timp ce incerca s plece din Romania, spre Austria. El a fost audiat de Procurorii Inaltei Curi i i s-au adus la cunotin acuzele. George Muscalu, eful Direciei de Combatere a Crimei Organizate i Antidrog de la Parchetul de pe ling Inalta Curte de Casaie i Justiie a declarat ieri pentru Europa FM c Gureanu a fost oprit pe Aeroportul Otopeni, pentru c este acuzat, alturi de Constantin Mrgrit, de evaziune fiscal, inelciune, iar cercetrile continu i pentru suspiciunea de splare a banilor.

Iacobov: "Nu au ce s-mi impute!" Pe numele lui Gureanu exista inc de sptmina trecut un ordin de consemn la frontier. "Lucrm la un dosar in legtur cu relaiile comerciale care au existat intre Rafo, Carom i VGB Oil, firme fantom, dar i alte societi care s-au aprovizionat de la Rafo i Carom. (…) Toader Gureanu i Constantin Mrgrit, cele dou persoane care au fost oprite la Otopeni, erau date in consemn la frontier i erau citate, pentru aceast spt- min, alturi de alte 15 persoane implicate in dosar, s se prezinte la audieri", a spus George Muscalu. El a confirmat c i Iacobov se afl in procedura de audiere.

Fostul patron al Rafinriei Oneti spune c nu tie nimic despre punerea sa sub acuzare sau c ar avea interdicie de a prsi ara. "Nu tiu nimic, absolut nimic, nu am fost chemat nicieri i nici nu cred c voi fi chemat, pentru c nu m fac vinovat de nimic. Nu au ce s-mi impute, doar dac se inventeaz", ne-a declarat Corneliu Iacobov.

Toader Gureanu susine c nu a incercat s prseasc ara i c nu ar fi fost intors din drum de autoriti. "E o prostie. Nu e nimic adevrat din ce se spune. Eu sint acum la Hotel Caro in Bucureti, abia am ajuns din Bacu. Nu am avut niciodat intenia s fug din ar. Eu am drumuri curente in strintate, pentru c am acolo relaii de afaceri, trebuie s merg la Zrich, unde am treab de dou ori pe lun", ne-a declarat asear Toader Gureanu.

El s-a artat foarte sigur c va pleca azi din ar, pentru c are bilet de avion pentru Zrich, la ora 18.00.