Herv de Charrette, fostul ministru de Externe al Frantei si liderul delegatiei parlamentare venite la Bucuresti pentru a se informa despre stadiul Romaniei, pleaca la Paris cu convingerea ca Franta trebuie sa accelereze ratificarea Tratatului de aderare.

Fostul ministru francez de Externe e optimist. "Am vazut ca autoritatile romane aveau dubii in ceea ce priveste ratificarea Tratatului de catre Franta. Vreau sa subliniez ca este evident ca acest lucru se va intimpla in timp util si cred ca ne putem chiar astepta la o ratificare in unanimitate din partea Adunarii Nationale", a declarat de Charrette, vicepresedintele Comisiei de Afaceri externe a Camerei inferioare a Parlamentului francez. Delegatia a venit cu intrebari precise: Justitia, lupta anticoruptie, controlul la frontiere si securitatea sanitar-veterinara, iar liderul ei s-a declarat foarte multumit de intilnirile cu ministrii Macovei, Blaga si cu procurorul-sef al DNA, Daniel Morar.

Lobby printre eurosceptici

"La intoarcerea mea in Franta ma voi intilni cu ministrul de Externe pentru a-i spune ca trebuie sa raspundem autoritatilor romane, care au facut o munca imensa pentru a recupera intirzierile. Trebuie incurajata si sustinuta aceasta energie desfasurata la Bucuresti, tocmai prin accelerarea procesului de ratificare", a spus seful delegatiei parlamentare. El a explicat ca, pina acum, procesul de ratificare a Tratatului a fost aminat "din motive franceze": dezbaterea privind Constitutia si perspectiva aderarii Turciei. "Toate acestea au creat un disconfort politic care nu are o legatura directa cu Romania, dar caruia Romania i-a cazut, indirect, victima", a precizat fostul ministru de Externe.

9 din 25

Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei a fost ratificat de noua state. Marea Britanie a demarat si ea procesul de ratificare, inca din octombrie 2005. Franta si Olanda sint privite ca tari-problema, datorita euroscepticismului dovedit prin referendumurile negative asupra Constitutiei Europene. In Austria, desi guvernul este pro-extindere, opozitia social-democrata ar putea crea probleme, fiind nevoie de doua treimi din voturile parlamentarilor pentru a ratifica Tratatul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.