Legea privind statutul deputatilor si al senatorilor a fost retrimisa Legislativului pentru ca prevede avantaje excesive pentru alesi

Traian Basescu le bate obrazul parlamentarilor. Seful statului a retrimis Parlamentului spre reexaminare Legea privind statutul deputatilor si al senatorilor, apreciind ca alesii beneficiaza, asa cum reiese din textul actului normativ, de avantaje excesive.Traian Basescu nu vrea pasapoarte diplomatice pentru familiile demnitarilor, ajutor de somaj si pastrarea legitimatiei dupa expirarea mandatului, pensii preferentiale si nici un statut special in fata justitiei.

"Legea privind statutul deputatilor si al senatorilor stabileste atat pentru parlamentarii in functie, cat si pentru fostii parlamentari, unele avantaje care, prin natura lor excesiva, exced categoriei drepturilor si se constituie in privilegii interzise de art. 16 alin. (1) din Constitutia Romaniei. De asemenea, regimul juridic al parlamentarilor in materie procesual-penala contine dispozitii care incalca art. 21 din Constitutia Romaniei referitoare la liberul acces la justitie", arata presedintele in cererea de reexaminare a legii.
Punctual, seful statului vrea ca parlamentarii sa predea legitimatia si insemnul la incetarea mandatului, motivand ca pastrarea lor ar crea "situatii nefiresti".

"Nici un alt demnitar nu are un astfel de privilegiu. In plus, predarea lor la sfarsitul mandatului ar fi fireasca si pentru a evita, pe de o parte, orice tentatie de a abuza de calitatea de 'fost parlamentar>>, iar pe de alta parte eventualele alegatii cu privire la comiterea unui astfel de abuz", explica seful statului.

Pensiile si pasapoartele diplomatice nu-s pe placul presedintelui

Senatorii si deputatii isi pot lua adio si de la pasapoartele diplomatice pe care le pregatisera pentru familiile lor. Traian Basescu a apreciat ca prevederea in acest sens introdusa in lege este excesiva si discriminatorie. Tot la fel sunt considerate capitolele referitoare la "ajutorul de somaj" si pensiile speciale.
Legea stabileste ca deputatii si senatorii beneficiaza, chiar si dupa expirarea mandatului, de o indemnizatie tranzitorie, pana la obtinerea unei retributii salariale sau venituri din activitati independente, dar nu mai mult de 6 luni de la data expirarii acestuia. De asemenea, actul normativ contine prevederi speciale referitoare la pensiile de serviciu ale parlamentarilor, ce nu tin cont de proportionalitatea cuantumului pensiei cu sumele efectiv cotizate la sistemul de pensii.

"Prin cererea de reexaminare, seful statului nu sustine atribuirea unor asemenea drepturi intrucat ele sunt discriminatorii fata de alte categorii de demnitari si, prin aceasta, neconstitutionale. In plus, nu trebuie uitat ca demnitatile se exercita in interesul poporului, astfel ca nu pot fi detasate de perceptia si de starea economica generala", explica presedintele. Traian Basescu are obiectii si in privinta unor aspecte de natura juridica pe care statutul parlamentarilor le contine. Seful statului cere reformularea articolului care prevede posibilitatea chemarii ca martori in instanta a senatorilor si deputatilor. Presedintele vrea ca textul sa nu poata fi interpretat in sensul ca parlamentarii nu pot fi chemati ca martori in procese penale, in fata politiei ori a Parchetului, deoarece s-ar incalca astfel liberul acces la justitie al persoanei vatamate din acel proces, garantat prin Constitutie.

"Din aceleasi motive, pentru a nu impiedica realizarea justitiei, trebuie eliminata posibilitatea de a ascunde organelor judiciare faptele si informatiile de care deputatul sau senatorul a luat la cunostinta in exercitarea mandatului", sustine Basescu in cererea adresata Parlamentului.
De asemenea, seful statului solicita stabilirea unei proceduri in concordanta cu Constitutia si Codul de procedura penala in caz de retinere, arestare sau perchezitie a deputatului sau a senatorului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.