Democratii vor sa puna capat operatiunilor de imbogatire de tip "matusa", "matusiada" i-am spune noi, verificand interesele si averile demnitarilor, pana la rudele de gradul III.

Senatorul PD, Marius Marinescu, a anuntat ieri ca a depus la Senat noua initiative legislative referitoare la combaterea coruptiei. Una dintre acestea vizeaza modificarea Legii privind asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor, publice. In urma modificarilor demnitarii ar urma sa fie obligati sa depuna declaratii de interese pana la rudele de gradul III, adica pentru unchi si matusi.

Marinescu a explicat necesitatea acestei reglementari, dand ca exemplu mostenirea presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, care a primit aproximativ un milion de euro de la o matusa care, la venerabila varsta de 91 de ani, facea afaceri imobiliare.

In acelasi spirit Marinescu propune, de asemenea, infiintarea unei Autoritati Nationale pentru Integritate, care sa verifice declaratiile de avere ale demnitarilor.

El a explicat ca, infiintarea acestei institutii este necesara pentru indeplinirea cerintelor prevazute in raportul de evaluare realizat de organismul de monitorizare anticoruptie al Consiliului Europei (GRECO). Senatorul democrat sustine ca acest organism a cerut crearea unui sistem eficient de monitorizare al declaratiilor de avere si interese. O alta propunere urmareste sporirea pedepselor pentru demnitarii si functionarii publici care comit fapte de coruptie.

Mai exact, este vorba despre modificarea si completarea Legii privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, in sensul dublarii pragului minim al pedepselor. Celelalte initiative legislative care urmaresc lupta anti-coruptie nu au insa legatura cu demnitarii.

Acestea vizeaza desfiintarea magazinelor duty-free, cu exceptia celor din aeroporturile si porturile internationale, pe motiv ca sunt focare de contrabanda, dar si instituirea unui control financiar semestrial la toate societatile comerciale, pentru prevenirea evaziunii fiscale. Nu au fost uitati nici angajatii Autoritatii Nationale a Vamilor care descopera acte de contrabanda sau evaziune fiscala. O alta initiativa legislativa urmareste recompensarea acestora cu un procent de 10% din valoarea prejudiciilor pe care le depisteaza.

Marius Marinescu a precizat ca in acest demers legislativ are sustinerea partidului, intrucat cele noua proiecte se incadreaza in programul de guvernare cu care Alianta DA a castigat alegerile.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.