El crede ca noua formatiune va avea o componenta liberala semnificativa

Un an si jumatate, acesta este rezultatul calculelor pe care Calin Popescu Tariceanu le-a facut pentru fuziunea PNL-PD.
"Dorim sa deschidem discutiile privind fuziunea, desi in unele organizatii locale mai sunt inca dispute intre PNL si PD. Acestea trebuie solutionate rapid, iar discutiile despre fuziune sa nu dureze prea mult. (...) Un an, un an si jumatate cred ca este un orizont de timp rezonabil", a declarat ieri liderul liberal. Cat priveste orientarea viitoarei formatiuni, Tariceanu se multumeste sa aprecieze ca aceasta trebuie sa aiba o "componenta liberala semnificativa".

"Depinde ce ne dorim. Cred ca trebuie sa vedem ce ne apropie unii de altii. Trebuie tinut insa cont si de oamenii care au venit in PNL din convingere. De aceea, viitorul partid trebuie sa aiba o componenta liberala semnificativa", a aratat el. Liderul PNL a precizat ca proiectul fuziunii va fi realizat de un grup de lucru liberalo-democrat, dar ca acesta va fi aplicat incepand cu filialele.

Prioritati liberale

Calin Popescu Tariceanu a prezentat ieri prioritatile politice pe care le are partidul sau pentru 2006. PNL nu renunta la bicameralismul parlamentar, dar vorbeste despre reforma clasei politice. Tariceanu a aratat ca se doreste modificarea Codului electoral, in sensul introducerii sistemului uninominal de vot. De asemenea, se urmareste solutionarea problemelor legate de fraudarea alegerilor, prin prevederea ca electorii sa poata vota doar la sectiile de care apartin.
Tot in ceea ce-i priveste pe parlamentari, Tariceanu a aratat ca PNL sustine introducerea votului nominal in Camera Deputatilor si Senat. Liderul liberal a adaugat ca s-au reluat discutiile cu partenerii in vederea finalizarii acestui proiect. De asemenea, pentru verificarea declaratiilor de avere ale demnitarilor se va crea o structura, cel mai probabil, subordonata ANAF.
In 2006, liberalii nu renunta la proiectul de modificare a Legii administratiei.

"Incercam sa gasim noi metode de finantare a administratiilor locale. Modul de revocare a presedintilor de Consilii Judetene si validarea mandatelor de consilieri trebuie discutate in continuare", a aratat Calin Popescu Tariceanu. Totodata, PNL doreste, ca masura de responsabilizare a politicienilor, stoparea prin lege a migratiei alesilor locali.
"Trebuie trecute prin Parlament legile privind interzicerea migratiei alesilor locali. Vrem ca acest fenomen sa nu se mai repete, cum a fost in vremea PSD. Exista o responsabilitate a omului politic in fata alegatorului", a mai spus Tariceanu.

Boc: Problema se va transa in urmatoarele sase luni

Emil Boc sustine ca problema fuziunii PNL-PD se va transa in urmatoarele sase luni, dar ca orientarea politica a viitoarei formatiuni este ultima problema care trebuie discutata acum, fiind mai importante aspectele tehnice. Liderul democrat a precizat, citat de Mediafax ca, "in principiu", la nivelul conducerii centrale a Aliantei exista o vointa de realizare a fuziunii PNL-PD. El a adaugat ca anul 2006 este decisiv din acest punct de vedere si ca aceasta problema va fi transata in urmatoarele sase luni, urmand sa se opteze fie pentru fuziune, fie pentru continuarea colaborarii dintre cele doua partide in cadrul Aliantei.

Boc a mai spus ca, in cazul fuziunii, noua formatiune rezultata va avea cu siguranta o componenta liberala si una populara.
"Afilierea politica internationala a noii formatiuni o vom stabili dupa ce facem demersurile pentru fuziune si nu trebuie puse in acest moment bariere insurmontabile in calea fuziunii", a apreciat el.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.