Ieri, la Cluj, 15 organizații județene ale PSD din Transilvania și Banat au dat semnalul timid al unei revoluții structurale a partidului. Documentul emis de acestea după mai mult de 7 ore de ședință și asumat de liderii locali din Transilvania și Banat, in frunte cu Ioan Rus și Vasile Dincu, propune schimbarea actualei conduceri centrale a PSD, pe care o condamnă că "a acționat discreționar", că a pierdut alegerile, că a urmărit strategii electorale greșite, cum ar fi "alianța cu PUR și anunțarea prematură a unei formule guvernamentale cu UDMR inainte de turul al doilea al prezidențialelor", că s-a pretat la o "excesivă centralizare" și că a permis dezvoltarea baronilor locali.

Iliescu - criticat, Năstase - apreciat, Rus - visat

Deși senatorul Vasile Dincu ne-a declarat ieri seară, după ședință, că documentul nu urmărește decit "schimbarea profundă a PSD, nu un atac la liderii partidului", in pagina a doua se remarcă o critică directă la adresa lui Ion Iliescu: "Ar fi o greșeală să așteptăm ca Ion Iliescu, președintele fondator, să fie marele reformist". In paralel, Adrian Năstase se bucură de oarecare ingăduință din partea "revoluționarilor" de la Cluj: "Nu schimbarea lui Adrian Năstase trebuie să fie tema dezbaterii interne din PSD".

Contrar aparențelor liderii transilvăneni ai PSD ne-au spus că nu găsesc potrivită nici păstrarea fostului premier la comanda supremă a partidului, optind pentru alegerea unui nou lider, identificat in persoana lui Ioan Rus. Insă, in opinia lor, "această schimbare nu se va putea face la Congresul din februarie, ci doar peste unul-doi ani". Deocamdată, "revoluționarii" propun "reducerea numărului de vicepreședinți, desființarea structurii de conducere create de Năstase in august 2004, Biroul de Coordonare, și realizarea la Congres a unei Charte a social-democrației". Astăzi, conducerea din Băneasa se intilnește cu cei 19 șefi pesediști ai consiliilor județene.