Ieri, la Cluj, 15 organizaii judeene ale PSD din Transilvania i Banat au dat semnalul timid al unei revoluii structurale a partidului. Documentul emis de acestea dup mai mult de 7 ore de edin i asumat de liderii locali din Transilvania i Banat, in frunte cu Ioan Rus i Vasile Dincu, propune schimbarea actualei conduceri centrale a PSD, pe care o condamn c "a acionat discreionar", c a pierdut alegerile, c a urmrit strategii electorale greite, cum ar fi "aliana cu PUR i anunarea prematur a unei formule guvernamentale cu UDMR inainte de turul al doilea al prezidenialelor", c s-a pretat la o "excesiv centralizare" i c a permis dezvoltarea baronilor locali.

Iliescu - criticat, Nstase - apreciat, Rus - visat

Dei senatorul Vasile Dincu ne-a declarat ieri sear, dup edin, c documentul nu urmrete decit "schimbarea profund a PSD, nu un atac la liderii partidului", in pagina a doua se remarc o critic direct la adresa lui Ion Iliescu: "Ar fi o greeal s ateptm ca Ion Iliescu, preedintele fondator, s fie marele reformist". In paralel, Adrian Nstase se bucur de oarecare ingduin din partea "revoluionarilor" de la Cluj: "Nu schimbarea lui Adrian Nstase trebuie s fie tema dezbaterii interne din PSD".

Contrar aparenelor liderii transilvneni ai PSD ne-au spus c nu gsesc potrivit nici pstrarea fostului premier la comanda suprem a partidului, optind pentru alegerea unui nou lider, identificat in persoana lui Ioan Rus. Ins, in opinia lor, "aceast schimbare nu se va putea face la Congresul din februarie, ci doar peste unul-doi ani". Deocamdat, "revoluionarii" propun "reducerea numrului de vicepreedini, desfiinarea structurii de conducere create de Nstase in august 2004, Biroul de Coordonare, i realizarea la Congres a unei Charte a social-democraiei". Astzi, conducerea din Bneasa se intilnete cu cei 19 efi pesediti ai consiliilor judeene.