In ultimele zile, pe adresa Preediniei au ajuns mai multe citaii in procesele pe care ultimii graiai de Ion Iliescu au fost apoi rearestai, deoarece fostul preedinte a revocat decretul de graiere. "Astfel de citaii, dar i cereri din partea persoanelor graiate i apoi reareastate, vin in fiecare zi. Ieri, azi i chiar miine, avem termene in instan. Unii dintre ei au fcut alte cereri de graiere ctre preedintele Traian Bsescu", ne-a declarat consilierul prezidenal Renate Weber. Petre Isac (primul consilier guvernamental arestat pentru corupie) este unul dintre cei 3 care au acionat in instan Preedinia Romaniei, pe motiv de revocare neconstituional a Decretului de graiere din 17 decembrie 2004.

Analiz individual

Consilierul prezidenial Weber a confirmat c, in zilele urmtoare, preedintele Bsescu va analiza fiecare caz in parte i va lua o decizie. "Intenioneaz s se uite pe fiecare situaie in parte i s hotrasc dac va semna un decret de graiere. In toat aceast poveste cu decretul de graiere la comun, Preedinia va fi activ i va urmri s restabileasc ordinea de drept. Aceast ordine de drept a fost inclcat i prin decretul de graiere, dar i prin revocarea acestuia", afirm Renate Weber. Consilierul mai spune c, de aceast dat, preedintele Romaniei va da un decret de graiere pentru fiecare caz in parte.

Remember Iliescu

Anul trecut, pe 17 decembrie, cu doar citeva zile inainte de a-i incheia mandatul de preedinte, Ion Iliescu a semnat un decret de graiere colectiv pentru 46 de deinui, printre care se numrau Miron Cozma (condamnat pentru mineriada din 1991), Ioan Corpodeanu (condamnat in dosarul Revoluiei de la Timioara), Valen-tino Acatrinei (fost judector condamnat pentru corupie) i Gal Csaba (condamnat pentru trafic de persoane).

Dar pentru c semnalele interne i internaionale ale presei i societii civile au criticat dur decizia lui Iliescu de a graia indivizi controversai acuzai pentru fapte grave, fostul preedinte a revocat decretul de graiere.