Premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Justitiei, Monica Macovei, si-au exprimat ieri, dupa reuniunea Consiliului National de Implementare a Strategiei Anticoruptie, dezamagirea asupra modului in care Parchetul si Consiliul Superior al Magistraturii administreaza lupta impotriva coruptiei si reforma Justitiei.

Institutia condusa de Dan Lupascu a fost aspru criticata pentru lipsa de eficienta fata de combaterea coruptiei si fata de performantele slabe in reformarea Justitiei. Tariceanu s-a aratat chiar deranjat ca seful CSM nu s-a prezentat la aceasta reuniune, transmitand printr-un reprezentant ca este ocupat cu organizarea alegerilor la CSM. "Aceste alegeri nu reprezinta o scuza pentru absenta sa de azi", a spus premierul. Acesta a afirmat ca CSM este incapabil sa asigure buna functionare si eficienta Justitiei si ca perceptia membrilor acestui for asupra Justitiei din Romania este una falsa. "Va spun cu amaraciune ca din discutiile de azi, realitatea este cu totul alta pentru noi, si alta realitatea pe care o vad cei din Parchet sau cei din CSM. Am aflat cu stupoare ca CSM considera rezultatele din Justitie foarte bune", a declarat premierul.

Monica Macovei, Ministrul Justitiei, s-a aratat si ea stupefiata de perceptia pe care o are CSM in ceea ce priveste starea Justitiei. "Ei traiesc probabil in alta lume, paralela. Noi, restul nu putem spune ca avem o justitie perfecta", a declarat Macovei.

Ministrul Justitiei s-a mai plans si de rezultatele descurajante ale CSM. "Am asistat cu totii la suficiente incalcari procedurale, unde CSM n-a consemnat niciodata nici un vinovat", a spus ministrul. Ea a prevenit ca aceasta protectie pe care o ofera CSM magistratilor se va intoarce intr-un final impotriva intregului sistem al Justitiei.

Premierul Tariceanu a mai aratat ca acordarea de azil politic lui Gregorian Bivolaru, datorita incalcarii drepturilor omului, metodele abuzive de anchetare are Politiei sunt tot atatea dovezi ca in Romania, Justitia are in continuare probleme. Tariceanu a prevenit ca aceasta lipsa de interes a celor doua institutii ne-ar putea costa integrarea la 1 ianuarie 2007 sau, mai rau, amanarea acesteia pentru un termen nedeterminat. "Ma tem de o intarziere care poate fi provocata de subiectul extinderii UE. N-as vrea sa fim inclusi intr-un grup cu probleme, din care ar putea face parte Turcia. Nu vreau sa asistam cu indiferenta la o situatie care sa devina incontrolabila pentru noi", a prevenit Tariceanu.

Daca Dan Lupascu a fost aspru criticat, Ilie Botos, Procurorul General al Romaniei, a fost scutit ieri de criticile premierului. Totusi, Monica Macovei a declarat ca va lua o decizie privind pastrarea lui in functie, dupa ce acesta isi va depune raportul de activitate, asteptat pentru luna aceasta.

Singura institutie apreciata ieri de Tariceanu a fost cea condusa de Daniel Morar. "DNA lucreaza in acest moment incat sa dovedeasca ca Procuratura functioneaza in Romania", a spus Tariceanu. Primul ministru a mai anuntat ca in prezent sunt in lucru dosare de criminalitate financiara si dosare de privatizare din care statul roman a iesit in pierdere, precum cele care vizeaza ALRO sau ARO.

Lupascu sfideaza

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Lupascu, respinge criticile premierului si ii atrage acestuia atentia ca nu-i este subordonat pe linie ierarhica. Pentru seful magistratilor, acuzatiile primului-ministru ar trebui privite prin perspectiva interesului Executivului de "a gasi un tap ispasitor pentru eventualitatea esecului luptei anticoruptie". Lupascu nu a ezitat sa pozeze in victima a incalcarii de catre Tariceanu a principiului separatiei puterilor in stat. "Sa se inteleaga odata ca in Romania Justitia nu este subordonata Executivului sau politicului. Aceasta institutie are datoria sa prezinte un raport de activitate Parlamentului si nu Executivului", a declarat presedinte CSM. In viziunea sa, nu performantele CSM ar fi principalele probleme ale Justitiei, ci "neintelegerea Constitutiei si a legilor" se constituie in adevarata "problema majora cu care ne confruntam".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.