PRM se transforma incet dar sigur in calcaiul lui Ahile al actualei Opozitii. Cu un Corneliu Vadim Tudor care actioneaza manat de teama de a nu pierde controlul asupra partidului si cu oamenii din teritoriu tot mai nemultumiti de faptul ca nu au obtinut nici un beneficiu din coabitarea pe bancile Opozitiei alaturi de PSD, PRM risca sa iasa din aceasta iarna mult mai slab decat a intrat. Mitul locomotivei electorale incepe sa se estompeze, iar emuli demni de vechiul prestigiu al tribunului nu prea exista.

Ultimul Congres a pus paie pe foc, membrii din teritoriu fiind suparati ca C.V. Tudor incearca sa pastreze controlul filialelor prin impunerea fidelilor sai, inconjurandu-se cu ei si la nivelul conducerii centrale. Constienti de ultimele rezultate electorale cand tribunul s-a clasat sub partid in optiunile de vot, peremistii nu mai au incredere nici in inspiratia politica a sefului lor care a tot oscilat in anul 2005.

Desi de fiecare data liderul PRM se lauda ca este inconjurat de personalitati fulminante din lumea culturii si nu numai, glasul acestora nu s-a facut auzit decat arareori, elocvent fiind cazul cantaretului Ion Dolanescu sau al fostului ambasador UNESCO, Eugen Mihaescu. Cei care au incercat, timid, o consolidare a propriilor lor pozitii in partid au fost extrasi cu forta provocand la vremea lor hemoragii serioase in randurile parlamentarilor PRM. Singurii membri care au supravietuit acceselor liderului PRM si care se manifesta cat de cat activ pe scena politica sunt senatorul Gheorghe Funar si deputatul Lucian Augustin Bolcas, fiecare insa remarcandu-se mai mult in sfera parlamentara.

19 parlamentari au parasit pana la aceasta ora PRM, unii dezamagiti in sperantele lor, altii fortati de imprejurari, exemplul cel mai recent fiind la deputatului de Cluj, Petre Calian. Inceperea primei sesiuni parlamentare din anul 2005 a debutat cu excluderea celor cinci deputati care au obtinut mandate pe listele PRM , proveniti de la sindicate: Mircea Giurgiu, Ion Stoica, Costel Ovidenie, Dan Mocanescu si Olguta Cocrea. Pacatul lor? "Imoralitatea politica" de care au dat dovada votand investirea cabinetului Tariceanu.

Lider efemer al partidului, Corneliu Ciontu, impreuna cu Anghel Stanciu luau in mai drumul excluderii sub acuzatia lui C.V. Tudor ca "au incercat sa anexeze PRM la PSD". Aceeasi acuzatie a fost rostita si cu un an in urma, cand au parasit formatiunea "locotenentii" Sever Mesca si Ilie Neacsu.

Cu totii au fost acuzati de acte ilegale, dar numai dupa ce au demisionat din PRM. De acelasi tratament s-au mai bucurat si fostii deputati PRM Nati Meir, Dan Liga si Mihail Lupoi. Altii, precum Constantin Onaca, Bogdan Cantaragiu, Daniel Ionescu, William Branza, Alexandru Ciocalteu, Dan Grigore, Dumitru Puzdrea si Liviu Almasan au fost mai menajati, in speranta ca s-ar putea reintoarce in PRM.

In prezent PRM mai dispune doar de 50 de parlamentari din totalul de 69, dar lista plecarilor nu este inchisa. Talentul lui C.V. Tudor de a se folosi de propriii oameni ca simple instrumente a fost simtit pe propria piele si de alti parlamentari, precum Olguta Vasilescu sau Irina Loghin. Ambele se gandesc la plecare: una pentru ca a primit prea putin pentru serviciile sale, cazul Olgutei Vasilescu, in timp ce imaginea Irinei Loghin a cunoscut de-a lungul carierei in PRM o permanenta erodare.

In teritoriu, treptat, peremistii ramasi fideli liderului descopera ca acesta isi pierde credibilitatea. Criza s-a extins de la centru si a cuprins si filialele din teritoriu. Mai multi membri ai filialelor PRM cu functii in administratia locala au parasit partidul, fie exclusi de conducere, fie din proprie initiativa. De fiecare data plecarile sunt insotite de injurii la adresa "ereticilor" care refuza sa se mai conformeze liniei de conduita impusa de C.V. Tudor. Potrivit unor surse din filialele ardelene, episodul recent de la Cluj ar putea fi urmat de altele similare la nivelul organizatiilor de Arad si Timis, unde multi membri de partid s-ar fi saturat de prestatiile lui Aurel Ardelean si Mircea Purceld, oameni de incredere ai tribunului si principalii finantatori ai partidului care au fost impusi de C.V. Tudor in fruntea acestor organizatii.

Gheorghe Funar

Senator si secretar general al partidului, Gheorghe Funar beneficiaza de o pozitie privilegiata in partid, dar si in mintea lui C.V. Tudor. A supravietuit tuturor acuzelor de complot pe care diversi alti colegi de partid s-au grabit sa i le puna in carca, reusind de fiecare data sa scape de contestatari. Cooptat in PRM din toamna anului 1998, ca unul dintre cei mai influenti fosti lideri PUNR, Funar a adus la aceea vreme o parte din simpatiile politice de care acesta se bucura in fostul sau partid, fiind recompensat cu functia de secretar general al PRM. In ultimii ani s-a tot razboit cu Corneliu Ciontu, mana dreapta a tribunului, reusind sa iasa invingator. In prezent se bucura de increderea lui C.V. Tudor, fiind liderul grupului senatorilor PRM si principala porta-voce a acestora., remarcandu-se prin desele sale interventii pe marginea legilor.

Lucian Augustin Bolcas

Deputat si vicepresedinte PRM, Lucian Augustin Bolcas se remarca prin discretia evolutiiilor sale in PRM, trasatura careia ii datoreaza si longevitatea in conducerea partidului. Niciodata nu a iesit in public din ordinele primite de la tribun, dand uneori impresia unui raissoneur. In prezent, este considerat numarul doi in PRM, dupa C.V. Tudor.

Este in continuare liderul de iure al deputatilor acestei formatiuni chiar daca oficial a renuntat la aceasta calitate. Avocat de profesie, poreclit de ceilalti colegi parlamentari "Mos cutuma", datorita deselor apeluri la cutuma parlamentara, Bolcas a castigat respectul acestora prin desele sale interventii in procedura legislativa de vot a legilor, chiar daca uneori i-a adus la exasperare pe cei de la Putere.

Ion Dolanescu

Cunoscut in ochii oameniilor de rand mai curand datorita carierei sale de cantaret de muzica populara decat ca parlamentar PRM, Ion Dolanescu a fost recompensat de catre C.V. Tudor pentru capitalul de imagine adus partidului cu un scaun de senator in legislatura 2000-2004. Lipsa sa de activitate in domeniul legislativ, dar si desele gafe care au facut deliciul presei la aceea vreme, i-a compromis insa rapid sansele prinderii unui al doilea scaun eligibil pe listele PRM. Actualmente, Dolanescu nu ocupa nici o functie in partidul Vulturului Cruciat, fiind simplu membru de partid. Singurul sau aport la promovarea PRM consta in a acorda autografe fanilor sai cu ocazia organizarii consiliilor si congreselor de partid.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.