Cele peste 250 miliarde de lei vechi pe care guvernul Tariceanu i-a alocat in ultima luna a anului 2005 pentru sprijinirea comunitatilor locale risca sa ajunga inapoi la Fondul de rezerva bugetar.

Din cauza faptului ca unii edili nu au cheltuit sumele primite, primariile trebuie sa returneze, conform legii, banii primiti de la guvern.

Pentru ca banii din bugetul de stat au fost alocati, in cel mai fericit caz, in a doua saptamana a lunii decembrie, unii primari au fost pusi in situatia de a cheltui, in decursul a trei saptamani, sume care depasesc si 10 miliarde de lei vechi. Conform legii, Consiliile judetene care au primit bani din Fondul de rezerva al guvernului trebuie sa inapoieze sumele daca primarii nu au reusit sa cheltuie fondurile guvernamentale pana la 31 decembrie 2005. Ajutoarele din fondul de rezerva au fost alocate de guvern ca "masuri pentru sprijinirea unor proiecte locale". Desi prima hotarare a executivului a alocat sprijin bugetar preponderent judetelor conduse de reprezentantii Aliantei, guvernul a echilibrat balanta in urmatoarele transe.

"Mie mi s-a spus ca pot folosi banii si in 2006"

In judetul Vaslui, 17 localitati au beneficiat la sfarsitul lui 2005 de ajutoare din Fondul de rezerva al guvernului in valoare de peste un milion de lei vechi. Numai ca unora dintre primari le-a fost imposibil sa cheltuie banii in doar cateva zile, cum prevede legea, iar altii nici nu au stiut macar ca sumele trebuie cheltuite pana la 31 decembrie. "Miliardul de la Guvern l-am trecut la investitii si de saptamana viitoare ne apucam sa facem un deviz pentru constructia unuui pod. Mie mi s-a spus ca pot folosi banii si in 2006. Am fost la Consiliul Judetean... Dumnealor au spus ca banii pot merge la investitii", ne-a spus primarul comunei Laza, fara sa stie ca, de fapt, va fi nevoit sa returneze banii primiti pe final de an.

Conducerea judetului a avertizat ca banii nu pot fi cheltuiti in doar cateva zile si a acuzat ca banii ar fi fost alocati preferential, doar in comune conduse de primari ai Aliantei. "CJ Vaslui nu a avut nici o implicatie in repartizarea acestor fonduri. Nici o comuna de la PSD nu a primit un leu. Ne deranjeaza enorm ca, desi e zona PSD, de cand au venit PNL si PD la putere, suntem discriminati. Nimeni n-a discutat cu conducerea consiliului judetean repartizarea fondurilor de la guvern", a explicat vicepresedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalache.

Desi Opozitia se simte discriminata, la Tulcea, presedintele PRM al Consiliului judetean, Gheorghe Bunduc, nu stie cum au fost cheltuite fondurile si a spus ca are nevoie de ceva timp pentru documentare. Liderul peremist al CJ Tulcea ne-a declarat ca banii alocati judetului au ajuns direct la sediile primariilor comunelor care au solicitat aceste fonduri. "Este vorba de trei comune nou-infiintate si de alte doua comune care au cerut acesti bani pentru refacerea sediilor primariilor", a explicat Bunduc. Chiar daca a afirmat ca nu stie exact daca au fost cheltuiti in totalitate, reprezentantul PRM ne-a asigurat cu optimism ca "banii nu se pierd".

"Nu avem nimic de dat inapoi"

In cazul presedintilor Consiliilor judetene ai coalitiei, acestia nu se pot plange ca au de inapoiat bani. "Sumele au venit direct la localitati, nu au trecut prin Consiliul judetean", ne-a spus conservatorul Florin Anghel, presedintele CJ Prahova. El a explicat ca banii proveniti din Fondul de rezerva bugetara pe 2005 au fost cheltuiti in totalitate pentru acoperirea unor datorii "istorice" acumulate de localitati in timpul unor mandate de primar anterioare. "Nu avem nimic de dat inapoi din cele 175 de miliarde de lei acordate judetului", a incheiat Anghel.

Nici la Galati cele noua comune care au primit 540.000 RON pentru finalizarea unor obiective de investitii nu au intampinat probleme in cheltuirea fondurilor guvernamentale. Presedintele CJ Galati al PC, Eugen Durbaca, a spus ca nici ei nu mai au nimic de returnat guvernului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.