In Romania, in urma recentelor decizii ale ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, privind demiterea unor directori de spitale, principalul partid de opozitie, PSD, a cerut demisia domnului Nicolaescu.

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu a declarat intr-o conferinta de presa: "PSD cere primului ministru si presedintelui Traian Basescu, sa-l demita pe ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu din functia de ministru al sanatatii, precum si pe cei care fac parte din echipa acestuia, pentru ca au dovedit o incompetenta grava, inadmisibila.

Mai multe companii furnizoare de produse medicale altele decat medicamente din Romania au dat in judecata cateva spitale pentru neplata datoriilor. Companiile respective au incercat in repetate randuri sa recupereze aceste datorii, unele dintre ele recurgind chiar la intreruperea livrarilor.
Decizia de a chema spitalele in judecata survine dupa ce ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu a declarat ca statul nu va plati nimic in plus fata de banii alocati spitalelor de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Presedintele executiv al Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale, Ion Ciceala, sustine ca actiunea este motivata de nerespectarea protocolului semnat in martie anul trecut de fostul ministru al sanatatii, Mircea Cinteza, protocol prin care se recunosteau aceste datorii si in care erau prevazute termene esalonate de achitare: "In acest contract se stipula foarte clar ca pentru materialele livrate in anul 2005 plata se face in termen de 60 de zile. Ministerul Sanatatii nu a facut absolut nimic pentru a se asigura ca se va respecta acest protocol".

"A existat si un ordin al ministrului, care prevedea plata in termen de 60 de zile pentru produsele nemedicamentoase", a declarat Ion Ciceala.
Ministrul Eugen Nicolaescu sustine ca reprezentantii furnizorilor de produse medicale acuza in mod eronat Ministerul Sanatatii, cand de fapt, pentru recuperarea acestor bani, ar trebui sa se adreseze Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Pe de alta parte, spune ministrul sanatatii, aceste companii au livrat pe risc propriu spitalelor materiale peste posibilitatile acestora de plata.

"Furnizorul ar fi trebuit sa stie la ce sa se astepte, si sa intrebe beneficiarul de limitele bugetului, de plafon etc. Daca totusi nu a facut-o, iar directorul de spital a fost inconstient, atunci este clar ca directorul de spital trebuie sa raspunda", spune ministrul Eugen Nicolaescu.
Ion Ciceala afirma insa ca era vorba de o relatie comerciala prin intermediul licitatiilor, si ca nu avea de unde sa stie daca spitalele pot sau nu plati.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.