Ultima declaratie de avere a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, care poarta data de 3 ianuarie 2006, nu a suportat mari modificari fata de cea depusa la data de 7 mai 2005.

Schimbarea provine din vanzarea a 20 la suta din partile sociale ale societatilor SC Triton SA si SC AMC Cros Srl, plus 40 la suta din partile sociale ale SC Prod Cros SRL. De mentionat ca in cazul ultimelor doua, partile sociale instrainate s-au dus catre familia fratelui sau, Mircea Basescu.

Valoarea sumelor primite se regaseste in conturile presedintelui. De altfel, in declaratia de avere, in dreptul valorii fiecarei achizitii este indicata banca unde au fost depusi banii respectivi. Astfel, cei 90.000 RON pentru prima vanzare mentionata s-au constituit intr-un depozit BCR, iar celelalte doua instrainari, de 30.000 si, respectiv, 140.000 de RON au format un depozit la BRD. Daca se trage linie, presedintele nici nu a castigat, nici nu a pierdut. Singura diferenta ramane atunci cea de salarizare. In timp ce salariul pe 2005 a fost cel de primar general si a insumat putin peste 40.000 RON, veniturile ca presedinte fiind de peste 50.000 de RON. In schimb, de la ultima declaratie, sotia presedintelui nu a mai obtinut venituri de la Prod Cros SRL (2.400 RON).

Din mai pana in decembrie anul trecut, perioade din care dateaza ultimele declaratii de avere, premierul Tariceanu nu a mai depus nici un leu in cele patru conturi ale sale (350.000 euro, 43.700 dolari si 4,7 miliarde lei). Nici veniturile incasate de premier nu s-au modificat. Pana la sfarsitul anului trecut, Tariceanu a incasat aceiasi bani din aceleasi ocupatii: de la Parlament peste 367 milioane lei vechi si din castigurile de pe Bursa: 575 milioane. Nici in mai, nici in decembrie, seful PNL nu si-a trecut veniturile realizate din salariul de prim-ministru, nici veniturile realizate de sotie, asa cum cere legea. Singurele modificari notabile apar in portofoliul de actiuni ale premierului. Din ultima declaratie de avere, au disparut actiunile de la Banca Transilvania si de la Sicomed, in valoare de peste 600 milioane ROL, dar au aparut actiuni la SIF 2 (8.400 RON), BRD (27.400 RON) si TLV (107.446 RON), la un loc valorand 143.246 RON.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.