Politicienii isi revin cu greu dupa spritul de anul nou, partidele fiind in continuare in vacanta, in timp ce parlamentarii au program de voie pana in februarie, cand vor incepe "munca".

Liberalii vor trece la actiune abia de saptamana viitoare. Atunci se vor intalni pentru prima data in acest an cu democratii. Nimic din atitudinea PSD nu anunta un an in forta, in timp ce conservatorii mai mediteaza pana la sfarsitul acestei luni daca vor ramane sau nu la guvernare.

Liberalii vor porni motoarele dupa Sfantul Ion, prima sedinta a Biroului Permanent Central al partidului fiind convocata abia saptamana viitoare, prilej cu care mai marii PNL vor discuta proiectele prioritare. Printre acestea ar fi readucerea in dezbaterea publica a reformei electorale ce prevede introducerea votului uninominal, dar si a reformei constitutionale, tema ce a fost lansata initial de Cotroceni, pentru ca apoi sa fie abandonata. Liberalii ar putea redeschide astfel conflictul cu Traian Basescu care propunea parlament unicameral, in timp ce PNL flutura ideea republicii parlamentare. Desi nici liberalii, nici democratii nu au de gand sa respecte ordinele lui Basescu, va fi discutata si tema fuziunii celor doua partide. Liderii filialelor PNL vor fi consultati la sfarsitul lui ianuarie, in cadrul Delegatiei Permanente a partidului, urmand ca liberalii sa comande si mult invocatele sondaje de opinie pentru a testa terenul. Consiliul National de Conducere al Aliantei se va reuni si el tot saptamana viitoare, liberalii si democratii urmand sa discute ce au de gand sa faca de acum incolo.

Mai marii PNL mediteaza si la o strategie proprie de relansare a sagetii liberale aflate intr-un picaj vertiginos. Biroul Permanent Central ar trebui sa schiteze traiectoriile acesteia, luand in calcul si faptul ca partidul a pierdut enorm atat din cauza actului guvernarii, cat si din cauza marginalizarii unor lideri cu un capital de imagine considerabil, precum Mona Musca. Desi s-a vehiculat faptul ca Mona Musca ar reveni in prima linie a PNL prin inscrierea in cursa pentru sefia organizatiei de femei, membri ai conducerii liberale nu cred ca ea va face acest gest si asta, deoarece ar fi descalificant atat timp cat fostul vicepresedinte a renuntat la toate functiile detinute in semn de protest fata de Calin Popescu Tariceanu.

In turneu cu Geoana

In ceea ce priveste Partidul Social Democrat, presedintele Mircea Geoana are ca scop declarat readucerea acestei formatiuni la guvernare. Totusi, Geoana nu a reusit sa lamureasca pe nimeni cum va face acest lucru tinand cont de faptul ca in cele 10 luni de cand a preluat sefia partidului s-a preocupat de alte probleme decat reformarea PSD. Departe de indeplinirea acestui obiectiv, PSD s-a afundat mai degraba in lupta pentru putere in interiorul partidului, existenta diferitelor "aripi" social-democrate fiind mai evidenta ca oricand. Astfel, Mircea Geoana a inceput un adevarat periplu pentru strangerea de adeziuni, atat in interiorul PSD, dar si in randurile electoratului. Chiar daca ultimele sondaje de opinie l-au clasat pe liderul social-democrat peste presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, in topul popularitatii, un adevarat tur de forta va avea loc la inceputul lunii februarie.

Adica momentul in care Consiliul National al Partidului Social Democrat va stabili pentru cat timp va ramane Geoana in fotoliul sau de presedinte, mai mult sau mai putin confortabil. Initial, presedintele PSD urma sa ocupe aceasta functie pentru o perioada de doi ani, insa la Consiliul National se va lua in calcul prelungirea mandatului la patru ani. O alta problema a lui Mircea Geoana ar mai fi insa cedarea sau crearea unei functii pentru "bunicuta carcotasa", Ion Iliescu. In decembrie, in PSD se vorbea despre infiintarea unei Comisii de onoare si conformitate ideologica, care urma sa primeasca girul urmatorului Consiliu National si care sa fie condusa de fostul presedinte.

Conservatorii cred ca decid soarta guvernarii

Conservatorii lui Dan Voiculescu incep si ei anul cu avant. Dupa ce in ianuarie vor avea Biroul Permanent al partidului, sedinta la care se va analiza si posibilitatea iesirii de la guvernare, in februarie va avea loc cel de-al saselea Congres al PC. Principalul obiectiv al conservatorilor este aducerea partidului la peste 5% in sondaje, cu toate ca acum abia ating un scor de 1-2%. Conservatorii au anuntat ca in 2006 isi vor sustine in continuare initiativele privind reducerea TVA la produsele de baza si celelalte propuneri legislative "neluate in serios" de partenerii de coalitie. Dan Voiculescu a precizat ca va continua sa sustina proiectul sau de lege referitor la controlul averilor ilicite, depus in parlament de mai bine de jumatate de an.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.