Evenimentul cel mai asteptat in domeniul Justitiei va fi raportul de monitorizare al Comisiei Europene, date fiind restantele in lupta impotriva coruptiei, marcate cu cartonas rosu la raportul din octombrie 2005. Iar de verdictul din mai depinde integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 sau mai tirziu.

In anul ce a trecut, "vedeta" Justitiei a fost ministrul Monica Macovei, care a reorganizat institutional sistemul, astfel incit magistratii, indeosebi procurorii, sa fie responsabili si in fata Executivului pentru eventualele esecuri profesionale, nu doar fata de un CSM mai degraba inert si autoprotectiv fata de magistrati. In anul 2006, vedeta ar trebui sa fie Daniel Morar, procurorul sef al Departamentului National Anticoruptie, tocmai pentru ca lupta impotriva coruptiei este atent monitorizata de UE. Daniel Morar a anuntat, in noiembrie, ca pina la urmatorul raport de monitorizare al UE vor fi date publicitatii numele a cinci-sase mari corupti, dar ca dosarele respective vor fi finalizate pina la raport doar in masura in care va fi posibil.

Figuri noi in CSM

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Lupascu, va putea rasufla usurat in momentul in care va fi dat publicitatii, in aprilie, Raportul de tara. Mandatul de presedinte ii expira in ianuarie, iar legea de organizare a CSM nu ii permite sa mai candideze. In aceste conditii, concluziile raportului, in care ar putea fi incluse si toate nerealizarile CSM, vor fi asumate de o alta conducere. Anul acesta sint anuntate si citeva schimbari in cadrul CSM. Dan Lupascu a spus ca mai multi membri ai Consiliului intentioneaza sa demisioneze. Procurorul Alexandru Tuculeanu a facut-o deja.

Ilie Botos, o nuca tare

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, declara, in decembrie, ca va lua o decizie privind revocarea Procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, dupa ce va fi prezentat in Parlament, in ianuarie, raportul anual al Ministerului Public, dar presedintele Basescu tocmai s-a pronuntat, referindu-se la Botos, ca fiind adeptul unei tranzitii linistite.

Eliberarea minerului, bucuria gardienilor

Dosarul "curat", de detinut, al lui Miron Cozma si faptul ca a executat opt ani din pedeapsa de zece ani de inchisoare sint atuurile acestuia pentru eliberarea conditionata. Dosarul se va judeca pe 13 ianuarie, la Tribunalul Timis, si pare a fi doar o simpla formalitate. In calea libertatii lui Cozma ar mai putea sta un singur lucru: un mandat de arestare in ultimul dosar al mineriadelor, "Piata Universitatii, 13-15 iunie 1990". Dosarul este pe masa procurorilor militari din Parchetul General.

DIP, salvat de sotie

Fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, va ramine cunoscut drept primul inalt demnitar a carui avere a fost verificata de Comisia de cercetare a averilor. Comisia a analizat modul in care demnitarul PSD a dobindit o avere de peste 15 milioane de euro.

Salvarea fostului ministru a venit insa de la sotie, care, potrivit avocatilor, s-a ocupat de evidenta contabila a familiei, adunind toate chitantele si ingrijindu-se de situatia financiara.

Pe 12 ianuarie, magistratii asteapta ultima expertiza financiara, pentru a se putea pronunta.

Pavalache, posibil liber

In aceasta toamna ar putea lepada zeghea Fanel Pavalache, cel mai inalt demnitar roman condamnat pentru coruptie. Acuzat de trafic de influenta, fostul consilier guvernamental executa o pedeapsa definitiva de sase ani inchisoare. "Crapul" a fost arestat in noiembrie 2002, iar in prezent el munceste la ferma agro-zootehnica din Rahova, cu paza scazuta. Pentru ca in toamna ar urma sa fi executat doua treimi din pedeapsa, are mari sanse de eliberare conditionata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.