SEVER VOINESCU. Da. Fara rezerve. E un DA atit de plin si de alb incit e de domeniul evidentei. Pina in ianuarie 2007 nu se poate intimpla nimic. Ar fi putut fi probleme daca s-ar fi ratat integrarea in Uniunea Europeana.

CRISTIAN GHINEA. Nu isi va da demisia, iar cheia politicii romanesti este in interiorul PNL. Daca Tariceanu ramine puternic in partid este aproape imposibil si pentru Basescu si pentru altcineva sa il dea jos de la Palatul Victoria. Inclusiv din motive constitutionale. S-ar putea ca Tariceanu sa faca o surpriza si sa reziste acolo mai mult decit ne asteptam cu totii, asa cum s-a intimplat si in cazul lui Vacaroiu.

STELIAN TANASE. Da. Deci haideti sa facem o socoteala. Pina la Raportul de tara e greu sa se mai intimple ceva pentru ca nu mai e timp. Nu cred ca politicienii nostri vor sa intre intr-o criza, sa dea un semnal prost spre Bruxelles. Daca raportul este pozitiv si nu amina integrarea Romaniei la 1 ianuarie, jocurile sint facute. Daca se va amina, atunci soarta lui Tariceanu este sub semnul intrebarii. Chestiunea este in ce va deriva aceasta presupusa criza a aminarii. Deci Guvernul Tariceanu are sanse de doua treimi sa nu se intimple nimic.

DAN PAVEL. "Daca se fac sau nu alegeri anticipate. Iar inainte de asta de rapoartele Comisiei Europene. In al treilea rind, mentinerea lui Tariceanu depinde de redesenarea relatiilor de influenta din carul PNL. O serie de oameni importanti din PNL nu-l recunosc pe Tariceanu drept presedinte, ci pe Basescu. Slabiciunea lui Tariceanu provine din faptul ca asculta de un singur consilier, ceea ce-l face sa aiba o privire unilaterala asupra problemelor cu care se confrunta", apreciaza Dan Pavel.

CRISTIAN PIRVULESCU. "E greu de spus daca Tariceanu va ramine prim-ministru pina la sfirsitul anului, dar cu siguranta va prinde mai-iunie. Nimeni nu-si permite pina atunci o criza politica", este de parere Cristian Pirvulescu. In opinia sa, si din acelasi motiv, "anticipatele sint o solutie imposibila".

SORIN IONITA. "Va juca un rol important daca sintem luati in UE in 2007 sau nu. As zice ca mai curind ramine premier decit ca nu ramine, mai ales ca sansele de a fi admisi in UE sint de 50%."

SEBASTIAN LAZAROIU. "Sansele lui Tariceanu sint de 50%. Ceea ce este putin: in al doilea an de mandate ar fi fost normal sa fie cam 70% ca ramine si 30% ca pleaca. Sint implicate mai multe aspecte. Intii, cel al stabilitatii politice. Lucrurile or sa se linisteasca un pic, pentru ca este nevoie de liniste pentru Raportul de tara. Pe de alta parte, s-ar putea sa explodeze dosarul Rompetrol. Viitorul premierului depinde foarte mult de mersul Justitiei - daca va fi gasit vinovat sau nu de manipularea pietei bursiere. Ar mai putea fi si alte aspecte, cum ar fi o rebeliune in PNL, dar mi se pare putin probabila, chiar si pe fondul scaderii in sondaje a premierului. Poate sa ajunga si la 15% si tot sa fie mentinut in fruntea partidului. Un alt aspect ar fi retragerea PC de la guvernare, pe care o cred posibila, dar chiar si asa Guvernul nu o sa cada.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.