Cind sint ca baietii, intr-un cadru neprotocolar, politicienii prefera pentru colegii sau adversarii lor nume mai sugestive. Modul in care se poreclesc intre ei dezvaluie o cu totul alta fata a scenei politice romanesti. Una cu adevarat de tot risul.

La Sedintele Biroului Permanent al PSD, adversarii politici nu sint Basescu, Tariceanu, sau Gheorghe Flutur. Ci Chiorul, Moliceanu, respectiv Puiu Santinela.

Motanul incaltat contra El Insusi

Calin Popescu Tariceanu mai are si alte porecle, care-i stilcesc numele de familie. Dupa faza cind si-a anuntat demisia, ca apoi sa o intoarca, a inceput sa i se spuna Razgindeanu. Democratului Radu Berceanu i se mai spune si Slabiceanu. Tot in Biroul Permanent al PSD i se spunea, in toiul inundatiilor, Motanul Incaltat. Pentru ca se avinta in noroaie cu cizmele de cauciuc. Apropiatii lui Tariceanu ii spun, simplu, Cuki. Subaltenii care nu indraznesc sa-l numeasca prin porecla, dar se sfiesc si sa-i rosteasca numele, ii spun codat EL. Spre deosebire de Adrian Nastase, care era pe vremuri El Insusi.

Drujba lui Dumnezeu

Cu cit un personaj politic este mai incomod, cu atit i se lipesc porecle mai putin agreabile. Un exemplu este ministrul liberal al Sanatatii, Eugen Nicolaescu. In PSD, mai ales, acestuia i se spune Contabilul Ceapist, pentru ca pe vremuri a lucrat la un CAP. Lui Verestoy Attila, liderul grupului UDMR din Senat, i se spune Cherestoi, atit in PSD cit si printre liberali si democrati. Cherestoi vine de la afacerile cu cherestea, angajate de multimilionarul minoritar de etnie maghiara.

Tot din acest motiv i se mai spune Drujba lui Dumnezeu. Pentru ca aduce la chelie si cioc cu Vladimir Ilici Lenin, udemeristii ii spun sefului lor de partid, Marko Bela, chiar Lenin. Tot in UDMR, lui Gyorgy Frunda i se spune Gigi, pentru ca inainte de 1989 se recomanda romaneste, cu numele Gheorghe.

Emge, Ane si Meme

Cind era seful guvernului, Adrian Nastase era cunoscut printre ministrii sai drept Tovarasul Prim. Alteori i se spunea, cifrat, Baiatul Inalt. Prin popor circula arhicunoscutul Bombonel, iar adversarii politici il stiau de Arogantul. Cunoscatorii ii spun, simplu, Sefu’. Miron Mitrea, secretarul general al PSD, este numit in partid Soferul sau Manivela, cu trimitere la vremurile in care conducea doar basculante.

Cit a fost seful sindicatului CNSLR Fratia, lui Mitrea i se spunea Sicilianul, Nasul. Subalternii il numesc acum Memeul, de la initialele numelui sau, M.M. Dupa acelasi tipic, lui Mircea Geoana i se spune Emgeul, iar lui Nastase, Aneul. De la Iliescu, lui Geoana i-a ramas apelativul Prostanacul. Cind vor sa redea acelasi sens, dar sa mai indulceasca conotatia, colegii de partid ii spun Mirciulica.

Ion Iliescu pare sa aiba cele mai multe porecle. Cea mai raspindita este Bunicuta. Cind are discutii neprotocolare cu colegii de partid, Miron Mitrea se refera la Iliescu cu numele de Comunistul. Cind este de fata, i se spune domnul presedinte. In lipsa, este cunoscut sub numele de Mosu’ , Batrinul, Bolsevicul Alb sau, pur si simplu, Ilici.

Trahanache, Mutulica, Cap de porc

Liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, este alintat cu diminutivul Hrebe, in timp ce parlamentarii PNL si PD ii spun, in timp ce stau la bufet la o cafea, Guzganul Rozaliu. Fostului ministru al economiei, Dan Ioan Popescu, i se spune simplu DIP, iar liderului clujean Ioan Rus, Ucu, diminutivul ardelenesc de la Ion. Poetul parlamentar Adrian Paunescu este numit, in sedintele PSD, Bardul, in timp ce neprietenii din PNL si PD ii spun Cap de Porc.

Totusi, cea mai raspindita porecla a unui lider PSD este aceea a lui Serban Mihailescu: Miki Spaga. Colegii de partid ii spun, prescurtat, nea Miki. Aproape la fel de raspindita este si porecla lui Nicolae Vacaroiu, caruia cunoscatorii ii spuneau Votcaroiu. Cristian Dumitrescu, un alt deputat PSD, este poreclit Trahanache, pentru ca multora li se pare coborit direct din scenetele lui Caragiale. Mutulica, piticul din Alba ca Zapada, este numele secret al fostului ministru al Finantelor Mihai Tanasescu.

Partidul-farmacie

Parlamentarii PRM sint posesorii celor mai multe si mai colorate porecle. Lui Gheorghe Funar i se mai spune si Distonocalm. Liberalii clujeni sint cei care l-au botezat astfel, inca de pe vremea cind era primarul orasului de pe Somes. Au ales acest medicament, spre a nu-l indeparta prea mult de seful sau de partid, C.V. Tudor, caruia i se mai spune si Rudotel. Deputatul Ruxandra Jipa are doua porecle inrudite: Femeia Comisar si Ana Pauker.

Ambele extranume i-au fost atribuite in 2002, de colegii de atunci din Comisia juridica a Camerei Deputatilor, si s-au datorat comportamentului excesiv de autoritar dovedit de deputatul PRM. Seful deputatilor PRM, Augustin Lucian Bolcas, este poreclit Mos Cutuma. Nasi i-au fost mai multi parlamentari, exasperati de faptul ca aproape in orice discurs rostit de Bolcas la microfon, acesta facea apel la cutumele parlamentare.

Porecle insolite are si Dumitru Dragomir. In afara de arhicunoscutul nickname Corleone, dupa 1990, Dumitru Dragomir s-a mai ales cu o porecla, Oracolul din Balcesti, data tot de oamenii din fotbal, datorita faptului ca unele previziuni ale acestuia s-au dovedit corecte. Cintaretei parlamentar Irina Loghin i se spune Mama Dolores. Asta pentru ca, cel putin la nivel declarativ, ar vrea sa-i ajute pe cei cu care soarta nu a fost foarte darnica.

Unchiu’, Capra, Soricelu

Secretarul general al Guvernului, liberalul Mihai Voicu, este apelat de catre colegii sai de partid cu diminutivul "soricelul". Faptul ca este mic de statura si ca are obiceiul sa-si bage nasul in mai toate documentele, i-a atras aceasta porecla. Finantistului liberal Dan Radu Rusanu i se spune Unchiu’. Bogdan Olteanu, ministrul liberal pentru relatia cu Parlamentul, este numit in partid Capra, datorita gesticulatiei agitate. Cu o porecla sobra s-a pricopsit si deputatul PNL de Cluj, Valer Pusca: Intelectualul. I se trage de la faptul ca este cel mai meticulos membru al grupului parlamentar PNL din Camera, pentru ca nu vorbeste niciodata fara sa fie acoperit de regulamente sau legi.

Piticul atomic

Emil Boc, presedintele PD, este cunoscut printre colegii sai de partid sub numele de Piticul atomic. Cazatura din timpul unei emisiuni difuzate in direct pe un post national de televiziune, i-a facut pe cunoscutii sai sa-l strige domnul Poc. Pe Anca Boagiu, esecul in cursa pentru primaria sectorului 2 o urmareste si acum. In PD i se spune Doamna Primar. Acelasi lucru i s-a intimplat si ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre. Faptul ca de cind acesta a preluat ministerul nu a fost construit nici un kilometru de autostrada, desi fusesera incepute deja citeva lucrari, i-a facut pe unii colegi de partid sa-l denumeasca Domnu’ Autostrada.

Tot datorita functiei exercitate, vicepresedintele PD Ioan Oltean a capatat o porecla. Printr-un joc de cuvinte, actualul chestor al Camerei Deputatilor a fost denumit de colegii din partid Castorul. Parul blond platinat, pe care senatorul PD Paula Ivanescu il poarta, i-a facut pe colegii de partid sa o denumeasca Vulpea Argintie.

"Aia" de la "Dana Zero"

La Cotroceni, lui Traian Basescu i se spune " Comandantul" sau " Poppeye". Interesant este ca, de la venirea sa la Palatul Cotroceni, si acesta a capatat o porecla. Sediul Administratiei Prezidentiale e numit, de cei de la SPP, "Dana Zero>>", dupa profesia lui Basescu, cea de ofiter de marina. In afara palatului, poreclele presedintelui nu sint insa deloc magulitoare. Nervozitatea iscata de Traian Basescu in rindurile social-democratilor se exprima deseori prin nume precum Corsarul, Maidanezul sau Chiorul.

Simpatizantii il alinta cu Marinarul, dar sint multi democrati care ii zic Licuriciul Al Mare. Porecla Matrozul Chior i-a ramas de la partizanii lui Vadim Tudor. Si Adriana Saftoiu, purtatoarea de cuvint a sefului statului, a capatat o porecla, chiar de la acesta: "Pufulete". Consilierului prezidential pe probleme economice, Theodor Dumitru Stolojan, i-a fost pastrata porecla din vremea cind "servea" ca premier: "Toddy".

Porecla lui Stolojan este un amestec intre cuvintul "tod" care in limba germana inseamna moarte (aluzie la alura permanent palida, cadaverica, a consilierului) si diminutivul Teddy, provenit de la prenumele sau, Theodor. Dar cea mai putin cunoscuta porecla, pentru ca era spusa, la Cotroceni, doar in soapta, chiar si in lipsa purtatorului ei, apartine Elenei Udrea. I se spunea, simplu, "Aia".

George W. Bush da porecle la tot globul

Obiceiul de a-si da porecle nu este specific doar politicienilor romani. Dimpotriva. Presedintele SUA, George W. Bush, alias Dubya (de la duble you), este un celebru fauritor de porecle. De la el vine nickname-ul "Guru", cum e alintata Condoleeza Rice, Big Time, cum i se mai spune vicepresedintelui Dick Cheney, sau Baloonfoot, porecla lui Colin Powell. Tot Bush e cel care a dat porecle si altor sefi de state, cele mai cunoscute fiind Pootie-Poot, alint pentru Vladimir Putin, sau Landslide, pentru Tony Blair.

Premierul britanic mai are insa si alte porecle, cum ar fi "Bambi", datorita zimbetului larg si urechilor generoase, sau "Pudelul", un nickname peiorativ, legat de asa-zisa subordonare fata de SUA. Porecla celebra are si presedintele Frantei, Jacques Chirac, "Le Bulldozer". I se trage de la mentorul sau politic, George Pompidou, datorita calitatilor sale de om care rezolva lucrurile prin decizii radicale.

Doua porecle interesante i-au fost lipite pe frunte fostului cancelar german Gerhard Schroeder. I se spunea Auto-kanzler, de la faptul ca a fost o verme in boardul Volkswagen, dar si Audi-kanzler, de la cele patru cercuri care simbolizeaza marca Audi, cu trimitere la cele patru casnicii ale politicianului german. Premierului italian Silvio Berlusconi i se mai spune "Il Cavallieri", in timp ce principalul sau opozant politic, Romano Prodi, e supranumit "Mortadela".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.