Tatiana Niculescu l-a intrebat pe seful statului care este -in opinia sa- cel mai mare succes al Romaniei, din acest punct de vedere.

Traian Basescu: Eu n-o sa fiu un om care neaga politica anterioara dar nu mi-a placut niciodata politica externa facuta simultan cu acordarea de contracte. Acest lucru a disparut din modul de a se actiona in politica externa romaneasca. Noi consideram ca Romania nu are nevoie sa faca favoruri comerciale pentru a fi un partener al tarilor cu care avem interes sa fim parteneri. Nici intrarea in Uniunea Europeana nu se va face pe baza de contracte ci pe baza de performanta interna, nici consolidarea relatiei cu Statele Unite ale Americii si cu Marea Britanie nu vor avea decat interese politice, interese strategice, interese de securitate. Este una din marile schimbari.

A doua este ca am devenit mult mai dinamici. As putea spune ca poate unul din cele mai mari succese ale politicii externe romanesti consta in restabilirea increderii in relatia cu Federatia Rusa. Dupa discutia pe care am avut-o cu presedintele Putin in februarie, la Moscova- discutie care a fost extrem de deschisa, eu recunoscand interesele Federatiei Ruse si in acelasi timp afirmand ca si Romania are interese in regiune in ceea ce priveste stabilitatea regiunii, evolutiile economice (…)

Reporter BBC: Vorbeati de Marea Neagra, de Transnistria, de Republica Moldova…

Basescu: De toate. Si de relatiile economice bilaterale cu Federatia Rusa. Avem viziuni politice diferite dar avem si lucruri care ne leaga. Lupta antiterorista este extrem de importanta si pentru noi si pentru Federatia Rusa; dezvoltarea economica in zona Marii Negre este la fel de importanta si pentru noi si pentru Federatia Rusa.

O solutie pentru conflictele inghetate s-ar putea sa ne desparta din punct de vedere al viziunii, a modului de rezolvare, dar este clar ca si unii, si altii, vor sa fie rezolvate conflictele inghetate in mod favorabil. Sunt semne care arata o deschidere a relatiilor intre cele doua tari iar noi nu avem nici un interes sa fim ostili Federatiei Ruse.

Reporter BBC: Cand v-am intrebat care credeti ca e cel mai mare succes de politica externa al Romaniei din acest an, ma gandeam ca o sa ziceti instalarea facilitatilor militare americane pe teritoriul Romaniei. Si daca ati fi spus ca acesta e cel mai mare succes, v-as fi intrebat ce ziceti de comentariile din Washington Times unde revine informatia ca Romania ar fi o posibila si pentru scut anti-racheta, precum bazele din Alaska si California. E mentionata si Polonia acolo, e mentionata si Ungaria…ar fi bine pentru Romania sa fie instalata o astfel de noua baza?

Traian Basescu: Din punctul nostru de vedere, avem obligatia sa contribuim la securitatea Europei si a statelor NATO. Noi suntem intr-o organizatie fata de care ne-am asumat responsabilitati. Din punct de vedere al evolutiilor viitoare, ce dotari, ce echipamente vor fi in Romania, cu certitudine vom continua discutiile cu Casa Alba, iar Romania va fi o tara care isi va asuma, pe de o parte, iar pe de alta isi va realiza toate obligatiile pe care si le-a asumat fata de aliatii sai.

Reporter BBC: Altfel spus, daca i se va propune, va accepta.

Nu va pripiti. Eu va pot spune insa ca ne vom face datoria de buni aliati. Depinde si in ce conditii, si ce se va intampla. Mai tineti cont de un lucru: acordul nostru cu SUA are valabilitate de 10 ani. Nu este un acord nelimitat in timp. Vom privi la evolutiile viitoare. Avem convingerea ca cel putin 10 ani, Romania are nevoie- si are si obligatii- sa consolideze nivelul de securitate pentru Europa, pentru statele membre NATO si are obligatia sa faca pasi pentru cresterea nivelului de securitate la Marea Neagra. Peste 10 ani vom vedea.

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca pachetul de legi privind noua strategie de securitate nationala se afla in lucru la Cotroceni si va fi supus dezbaterii in Parlament in primavara viitoare. Traian Basescu afirma ca legile anti-terorism nu presupun ingradiri ale drepturilor cetatenesti. In exclusivitate la BBC, presedintele a declarat ca nu-i va schimba din functie pe sefii serviciilor de informatii SRI si SIE.

Reporter BBC: E sfarsit de an si sefii serviciilor secrete nu au fost schimbati, asa cum era de asteptat, poate.

Traian Basescu: Nici nu vor fi schimbati foarte curand, decat daca va fi cazul. Eu nu mi-am facut un tel din schimbarea oamenilor. Uitati-va la mandatul domnului Consttantinescu. A venit, a schimbat sefii de servicii, a schimbat adjunctii si, la terminarea mandatului a spus "m-a infrant Securitatea", habar neavand ca cea mai mare parte a securitatii era deja in afara serviciilor si lucra impotriva dansului eventual, din afara structurilor de securitate nationala.

Eu am facut evaluarea exacta. Sunt departe de a fi un naiv. Din punctul acesta de vedere, cred ca am fost presedintele care a stiut cel mai bine sa evalueze in primele luni unde se afla si cata incredere poate avea in serviciile de informatii. Va pot spune ca a durat mult mai mult evaluarea decat am crezut. Am crezut ca e usor de evaluat un serviciu de informatii. Abia dupa ce am vazut nivelul de cooperare cu serviciile din structurile NATO, dar si cu cele din afara NATO, am inteles ca cei care vorbesc de securitate in serviciile romanesti sunt ori naivi ori rauvoitori.

Nu mai este acea structura de care multi ne imaginam ca ar mai exista. Nici nu se mai putea lucra cu aceiasi ofiteri cu serviciile NATO, cu serviciile americane, cu serviciile franceze sau britanice. Era cu totul altceva. Nu fac nici un secret in a va spune ca cea mai mare suspiciune pe care am avut-o a fost legata de SIE, pentru ca, in cele din urma, sa constat ca cei 20 la suta din ofiterii SIE care provin din fostele structuri - toti - marea majoritate lucreaza in partea tehnica, la cifru. In rest, circa 90 la suta din ofiterii serviciilor nu mai sunt aceiasi, iar cei care sunt in serviciu erau ofiteri foarte tineri.

Sigur, avem dezavantajul ca Romania are doar 15 ani de la Revolutie. Nu pot sa pun nici un sef de serviciu cu varsta de 15 ani, nici macar nu pot sa il fac locotenent. Daca vrem niste servicii care sa nu fi avut nici o legatura cu fostele structuri, va trebui sa punem copii de 15 ani. Inca nu merge, nu ne-ar crede nimeni ca suntem seriosi in varianta asta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.