Dupa ce l-au votat in unanimitate, partidele se plang acum ca statutul parlamentarilor contine prea multe avantaje pentru alesi

Partidele s-au trezit ca statutul parlamentarilor e prea generos abia dupa ce l-au votat. Desi ideea acestui statut se discuta de cativa ani, iar proiectul s-a tot dezbatut in Parlament inca din vara, politicienii au descoperit ca si-au votat prea multe avantaje doar cand proiectul a ajuns in ultima faza, adica la promulgare. Proiectul a fost aprobat aproape in unanimitate - doar trei abtineri -, si ii transforma pe alesi in niste persoane care aproape ca nu au nevoie sa mai scoata bani din buzunar.

Astfel, deputatii si senatorii vor beneficia de transport gratuit aerian, naval si cu trenul, decontarea benzinei, masini de serviciu, pasapoarte diplomatice, zeci de milioane sume forfetare etc. In plus, ei beneficiaza de pensie de serviciu in cuantum de 40, 60 sau 80 la suta din venitul brut lunar al unui parlamentar, corespunzator efectuarii unui mandat, a doua mandate, respectiv a trei sau mai multe mandate complete.

Semnalul a fost dat de seful PNL, Calin Popescu Tariceanu, care a anuntat ca ii va cere presedintelui Traian Basescu sa retrimita Parlamentului, pentru noi dezbateri, Legea privind statutul parlamentarilor, pentru a reduce privilegiile la un nivel "rezonabil".

"Senzatia mea este ca Mos Craciun a venit mai intai la Parlament, anul acesta, inainte de a ajunge oriunde in alta parte. Prevederile din document trebuie sa tina cont de nivelul avantajelor sociale acordate si altor categorii de salariati", a spus Tariceanu.

Imediat a reactionat si presedintele PD, Emil Boc, care a apreciat ca aprobarea Legii statutului senatorilor si deputatilor in forma actuala reprezinta o eroare politica. Ca si colegul sau liberal, a spus ca "eroarea" ar mai putea fi corectata de presedintele Romaniei.

Situatie jenanta, afirma PSD

Opozitia nu a scapat nici aceasta ocazie pentru a mai critica puterea, desi se afla in aceeasi situatie. Purtatorul de cuvant al social-democratilor, Cristian Diaconescu, a afirmat ca partidul sau ar fi de acord ca texte din Statutul parlamentarilor care confera un regim preferential sa fie rediscutate, daca legea va fi trimisa spre reexaminare.

In schimb, desi spune ca este de acord cu modificarea proiectului votat si de colegii sai, pesedistul sustine ca liderii Aliantei mimeaza acum indignarea fata de adoptarea proiectului.

Diaconescu a fost de parere ca atitudinea liderilor partidelor de la putere este "jenanta". "Aici sunt doua variante: ori nu au cunoscut legile care urmau sa fie adoptate in Parlament si atunci au o problema grava din acest punct de vedere, ori le-au cunoscut si intra acum intr-o zona de populism ieftin, stiind foarte bine cum stateau lucrurile", a spus el.

Purtatorul de cuvant al PSD a amintit ca textele Statutului au fost aprobate in unanimitate inclusiv sau mai ales de catre cei de la putere si a sustinut ca numai prin interventia lui Adrian Nastase au fost eliminate o serie de favoruri, precum acordarea de medicamente gratuite pentru parlamentari, deoarece in proiectul acceptat de majoritate erau inserate si aceste beneficii.

Buda: Statutul, insuficient explicat

Nu toti parlamentarii fug de asumarea votului dat. Desi seful sau nu mai crede ca statutul votat este unul bun, democratul Daniel Buda spune doar ca este vorba de o neintelegere. Buda a declarat ca problema statutului parlamentarilor este una "insuficient explicata".

"Oamenii au inteles in mod eronat ca se cumuleaza pensia de parlamentar cu cea normala, primita de la stat, sau ca un parlamentar poate iesi la pensie si dupa patru ani de mandat, cu o anumita pensie. Or, un senator sau un deputat poate opta intre pensia de parlamentar si cea de stat si va iesi la pensie la 65 de ani, conform legii. Pensia parlamentara nu se plateste din fondul national de pensii, ci dintr-un fond special al Camerei Deputatilor", a explicat Buda.

El sustine ca din punct de vedere al moralitatii statutului parlamentarilor se poate discuta si a precizat ca proiectul a fost necesar intrucat nu a existat un astfel de document in ultimii 15 ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.