Dupa rezolvarea fericita a crizei ostaticilor, Basescu a redescoperit lumea araba si a demarat „reactivarea“ vechilor relatii. Diplomatia romana spera ca relansarea poate oferi un „avantaj competitiv“ in UE, plus o piata de desfacere

Tarile arabe erau absente de pe radarul diplomatiei romanesti inainte de criza ostaticilor. "Viata ne-a aratat ca neglijarea relatiilor cu tarile arabe a fost o greseala a ultimilor 15 ani, s-a vazut in timpul crizei ostaticilor. Acest lucru va fi corectat in perioada urmatoare. Am declansat deja o reactivare a relatiilor noastre cu tarile arabe", declara Traian Basescu in iunie, la o discutie cu studentii Universitatii Bucuresti despre "Noile directii ale politicii externe romanesti". In timpul crizei ostaticilor, "cirtitele" plantate de regimul comunist au fost "trezite" si puse sa lucreze pentru a-i elibera pe jurnalistii romani. Ulterior, Bucurestiul a realizat potentialul reprezentat de fostele relatii privilegiate cu statele arabe, relatii create de Ceausescu si Securitate, si puse oficial intre paranteze dupa 1989.

"Avantaj competitiv" in UE

Acum, diplomatia romana crede ca strategia de recuperare a relatiilor "traditionale" cu lumea araba poate aduce avantaje politice si economice. Bucurestiul incearca astfel sa-si creeze un portofoliu de politici specifice in pragul aderarii la UE. In lipsa acestui portofoliu, spune ministrul de Externe, "intram intr-un cor de voci similare, fara nici un fel de particularitate". Romania, mai sustine Ungureanu, si-a propus sa devina "adresa constanta a Uniunii Europene pe anumite subiecte. Romania trebuie sa fie capabila a oferi solutii, iar interesul specific pentru anumite state sau anumite zone va fi un avantaj competitiv in cadrul UE".

Tinta: Africa si Orientul Mijlociu

Cele doua tari alese pentru reinnodarea relatiilor reprezinta "portile" de intrare pentru pietele din regiune. Libia (vizitata recent de ministrul de Externe care a exprimat speranta unei intilniri Basescu-Ghaddafi in 2006) poate deschide si pietele altor tari din Nordul Africii. Ghaddafi, care are inca nostalgia vinatorilor prin Romania, este considerat un personaj important in Uniunea Africana, o potentiala piata pentru produsele romanesti. La rindul ei, Iordania se bucura de stabilitate, prestigiu international si regional. Ammanul este capul de pod pentru toti investitorii care vor sa faca afaceri in Irak, oameni de afaceri care isi mentin sediile centrale la Amman, ferite de atentatele zilnice din tara unde doresc sa investeasca.

Saptamina trecuta, Regele Abdullah al II-lea l-a asigurat pe presedintele roman ca va folosi pozitia sa privilegiata in regiune pentru a asigura intrarea investitorilor romani pe piata irakiana. Dupa discutiile de la Amman, Basescu a spus ca asteapta sa fie create conditiile pentru ca guvernul irakian sa poata solicita Romaniei retragerea trupelor in favoarea unui alt fel de colaborare. "Sintem in asteptarea acestui moment pentru ca ne dorim sa inlocuim militarii romani cu ingineri si specialisti", a spus Basescu dupa intilnirile cu liderii iordanieni.

Vizita in Iordania a insemnat si semnarea unui acord in domeniul industriei de armament. Lumea araba a fost principala piata a industriei romanesti de armanent


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.