In toata tara au fost organizate ieri ceremonialuri si depuneri de coroane in amintirea eroilor Revolutiei Romane din 1989. Manifestarile au avut loc, in Bucuresti, la Monumentul pentru Cinstirea Eroilor Revolutiei din Piata Revolutiei, la Radiodifuziunea Romana si la Televiziunea Romana. Comemorarea a fost insa si un prilej pentru politicieni sa-si exprime opiniile despre Decembrie '89.

Prezent la manifestari, senatorul Ion Iliescu a declarat ca implinirea celor 16 ani de la eliberarea de sub comunism aduce bucurie, dar si tristete. "Ca de fiecare data, traim in aceasta zi de 22 decembrie sau retraim si atmosfera de euforie si entuziasm care ne-a cuprins pe toti dupa daramarea dictaturii, ca si speranta spre o viata mai buna pentru toti.

Din pacate, tranzitia a adus o societate in care diferentierea s-a adancit, in care a aparut o mana de profitori care nici macar n-au luat parte la revolutie - cei mai multi dintre ei - , si acum stau si comenteaza de pe alte pozitii, denigrand revolutia romana, iar cei care sperau intr-o viata mai buna sunt cei care poarta greul si consecintele negative ale acestei diferentieri. Asta e marea insatisfactie, pe care cred eu ca o traiesc foarte multi astazi", a declarat fostul presedinte.

Primarul Craiovei il regreta pe Ceausescu

Nu toata lumea s-a bucurat de Revolutie. Actualul primar al municipiului Craiova, Antonie Solomon, a declarat ca regreta regimul comunist. "Acum toti ies in fata si se dau mari ca au iesit ei si au impuscat si au facut si-au dres, dar eu pot sa spun ca nu am fost de acord cu Revolutia. Nu mi-am dorit-o pentru ca traiam bine. Nu am iesit in strada, am stat ascuns intr-un birou.

Voiam si eu schimbare, dar nu asa, cu impuscaturi, cum a iesit. Dupa parerea mea, a fost o mare cacealma. Eram si membru de partid. Pot sa spun ca mai pastrez si acum carnetul, ca pe o amintire. Doi ani am mai prins si eu, din '87 pana in '89, dar dupa aceea mi-am dat seama ca a fost un partid de Muppets", spune primarul Solomon.

Roman, indurerat de intinare

Fostul coleg al lui Iliescu, Petre Roman, se simte indurerat de modul in care este perceputa Revolutia romana. "Daca am fi fost in stare sa pastram Revolutia romana in memoria noastra ca un simbol national al istoriei celei mai frumoase a Romaniei, sunt convins ca astazi si tinerii si intreaga societate romaneasca ar fi vorbit asa cum se cuvine, in parametrii ei reali, despre Revolutia Romana.

N-a fost asa, si disputele politice au intinat intelegerea a ceea ce a fost Revolutia Romana. Scoala nu mai este in stare sa redea ce s-a intamplat, nu mai vorbesc de mass-media, pentru care Revolutia Romana nu e decat un fel de tesatura de intrigi de culise, de cine stie ce lucruri urate, iar noi, cei care puteam sa ramanem fara viata atunci, privim la acest spectacol cu o anumita durere", s-a plans Petre Roman.

Ziua de ieri a insemnat insa si primul pas pentru innoirea certificatelor de revolutionar. Secretarul de stat pentru problemele revolutionarilor, Petrisor Morar, a inmanat primele 79 de noi certificate revolutionarilor sibieni. El a declarat ca acest proces se va incheia la nivel national abia in toamna anului viitor. "Vor fi verificate dosarele. Cele care vor fi gasite in regula si cei care sunt indreptatiti vor primi certificatele. Pana in 23 octombrie 2006 va fi acest proces continuu si abia atunci vom sti lista finala", a aratat el.

Atac la pensiile parlamentarilor

Revolutionarii din Bistrita s-au declarat nemultumiti de pensiile pe care si le-au votat recent parlamentarii, in timp ce Legea 341/2004, privind recunostinta fata de eroii-martiri si luptatorii in Revolutie, intarzie sa fie aplicata. "Nimeni nu vrea sa stie, nimeni nu vrea sa vorbeasca despre Revolutia din Decembrie 1989", a spus Iacob Branisteanu, unul dintre revolutionari.

Paul Goma si Dan Culcer refac "memoria" comunismului

O initiativa de Decembrie, cand neo-comunistii fosti emanati se dau in ceasul mortii dupa baile de flash-uri in amintirea "faptelor de vitejie anticeausista", doi oameni fac un decent apel la conservarea memoriei, informeaza site-ul Altermedia. Paul Goma si Dan Culcer roaga, de la Paris, pe orice roman, sa le trimita dovezi ale cruzimii "cu care bolsevicii si auxiliarii lor s-au straduit sa ne faca fericiti - prin alungari de la vetrele noastre, prin arestari, deportari, infometari, torturi, moarte".

Initiativa Goma-Culcer face apel la colectarea si sistematizarea in vederea reproducerii pe hartie si prin Internet a ceea ce s-a mai salvat din memoria noastra in imagini: "vor mai fi ramas, dupa atatea si atat de cumplite pierderi, prin funduri de sertare, de cufere, de cutii de carton, de boccele, fotografii, carti postale, timbre, afise, coperti de carti sau pagini de revista, de ziar". Cei doi doresc ca imaginile sa fie insotite de cate o nota explicativa, separata, cu indicatia datei, locului, persoanelor, detinatorului etc.

Revista electronica de baza pentru colectare si publicare este Asymetria ( www.asimetria.org ), editata de ziaristul Dan Culcer. Adresele de acces pentru cei ce doresc sa contribuie la imbogatirea memoriei istoriei recente a neamului romanesc, oriunde risipit in lume, sunt: Dan Culcer, 16 Residence Nouveaux Horizons, 78990, Elancourt, France; telefon - 33(0)1-30431677; dan.culcer@gmail.com; danculcer@numericable.fr

"A fost un complot"

Doina Cornea, unul dintre cei mai cunoscuti disidenti romani, a explicat intr-un interviu, acordat ieri agentiei Rompres, ce s-a intamplat cu adevarat in decembrie 1989. "Pentru mine e clar ca a fost un complot. Eu nu condamn faptul ca au vrut sa-l rastoarne pe Ceausescu, ci metodele pe care le-au folosit dupa 22 decembrie pentru a acapara puterea, facand victime de peste 1.000 de oameni. Asta este de neiertat.

Dupa cum tot de neiertat mi se pare ca acest complot a fost dirijat de Gorbaciov. Gorbaciov - jos palaria, a facut foarte multe pentru eliberarea Europei de Est - dar noi nu mai voiam comunism cu fata umana, dupa ce toate tarile - Ungaria, Cehia, Polonia - si-au schimbat cel de-al doilea esalon de comunisti si au pus in fruntea statului oameni care s-au opus comunismului", a declarat Doinea Cornea. Ea povesteste si de legaturile lui Iliescu cu Gorbaciov:

"Am fost de trei ori la Bucuresti, la intrunirile Consiliului si, de fiecare data, Iliescu era chemat la telefon de Gorbaciov, iar Iliescu era foarte mandru ca-l cheama Gorbaciov la telefon sa vada cum merge Revolutia. In plus, am observat ca se copia exact programul "comunismului cu fata umana" - fara intreprinderi particulare, fara restituirea bunurilor, fara separarea puterilor, fara pluralism politic". Referitor la subiectul teroristilor, Cornea a adaugat: "M-am simtit foarte manipulata in 26 decembrie, m-au manipulat cu teroristii, spunandu-mi ca acestia vor pune mana pe putere daca nu opresc manifestatiile de strada".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.